Sağlık Bakanlığı’na çağrı yapan Sağlık – Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, hekimlerin emekli maaşlarına yapılması öngörülen zamları yerinde bulduklarını, fakat çalışma ve emeklilik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla zammın tüm sağlık personelini kapsaması gerektiğini söyledi.
Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık alanında çözüm bekleyen birçok konunun olduğunu bildirdi.
“Hekimler dışındaki sağlık çalışanları görmezden geliniyor”
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile özellikle kamuda hantal işleyen bürokrasi mekanizmanın hız kazanıp birikmiş sorunların çözümünün artık kaçınılmaz olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
“Yıllarca söyledik, Sağlık Bakanlığı tarafından, sağlığın ekip işi olduğu, bu ekibin başının değerli hekimlerimiz olmasına rağmen, hekim dışı tüm sağlık ve idari personelin sorunlarının görmezden gelinmesi, kabul edilebilir bir şey değildir. Eğer hasta memnuniyeti yüzde 39’dan yüzde 78’e çıkıyorsa, burada tüm sağlık sisteminde çalışan, emek verip hakkını alamayan, hekiminden hemşiresine, röntgen teknisyeninden laborantına, tıbbı sekreterinden hizmetlisine, memurundan veri giriş personeline kadar herkesin büyük katkısı vardır. Gelişen, büyüyen, güçlü Türkiye’ye yakışmayan bu görmezlik sağlık çalışanlarını yıpratıyor, tüketiyor ve açıkçası her anlamda bitiriyor.
Beş yıldır mücadele ettiğimiz bakanlık bürokrasinde bir arpa boyu yol alamadığımız yıpranma payı beş yıla bir yıl talimatı verilmesine rağmen, neden altı yıla bir yıl öngörülüyor? Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlık çalışanlarına verdiği yıpranma payı taahhüdünün, neden diğer yıpranma payı olan kamu personelinden ayrı tutulduğu anlaşılamamaktadır. Açıkçası bu kabul edilemez. Edilirse, geçmişe dönük olmalı. Geçmişte çalışanlar ve hala mesai arkadaşlarımız olanlar bunu hak etmeyecek mi? Büyük düşünen, güçlü Türkiye’ye yakışmıyor.”
“Yetmez ama evet’ diyeceğiz”
Torba yasada hekimler için öngörülen rakamların sevindirici olduğunu kaydeden Özgür Yıldırım, “Yalnız yetmez ama ‘evet’ diyeceğiz. Yıllardır Sağlık Bakanlığı’nın öz evlatlarını kayırmasını doğal karşılıyorum, lakin öz olamasak da, her ortamda üvey evlat muamelesi gören hekim dışı personelleri de artık görün diyoruz. Avrupa ülkelerindeki hekimler, hemşireden iki kat fazla maaş alırken, günümüz Türkiye’sinde bu makas kapanmayacak kadar açılmıştır. Sadece ve sadece nöbet ücretleri ile geçinen sağlık çalışanları durumundayız. Biz fazlasını değil, sadece hak ettiğimizi istiyoruz” dedi.
Seyyanen 500 TL zam talebi
“Hekim dışı personele seyyanen 500 TL istiyoruz” diyen Yıldırım, şunları söyledi:
“Verilmeyecek ise döner sermayenin emekliliğe yansıması kaçınılmazdır ve muhakkak Torba Yasada olması gerekir. Yıllardır Sağlık Bakanlığı’nda çalışan hizmetli kadrosundaki arkadaşlarımızın sorunlarını hantal mekanizma çözemedi, bunu bitirmek yeni sisteme kalmıştır. Milli Eğitim ve diğer bakanlıklarda uygulanan ‘görevde yükselme’ bizde yapılamadı. Mevcutta yaptıkları iş olan Memur veya VHKİ kadrolarına artık geçilmelidir. Bu sayede yılların sorunu çözüme kavuşmuş olacak, yüzleri gülecektir.
Sağlık çalışanları ve şiddet
Muhakkak şiddete sıfır toleranslı yaklaşım izlenilmelidir. Kendini bilmezlere ciddi yaptırımlar uygulanmadıkça, malum hadiseler bitmeyecek, bizler ise katledilmeye devam edeceğiz. Öldürülen, kafasına parke taşı vurulan arkadaşlarımızı korumak için, bizler kendi önlemlerimizi almak zorunda kalacağız.
Ek göstergenin 3600 olması heyecan vericidir. Keşke yıpranma payı ile beraber çıksa da, üvey evlat olan sağlığın temel taşı değerli hemşirelerimizin yanında, diğer arkadaşlarımızı da kapsasa ve tüm sağlık çalışanlarının yüzünü güldürse…”