Yaz aylarında sıcaklarla birlikte gıda zehirlenmeleri artış gösteriyor. Sağlık Bakanlığı, gıda zehirlenmesinden korunmaya yönelik alınabilecek basit önlemleri paylaştı.
Uygun olmayan koşullarda tutulan gıdaların tüketilmesi, gıda zehirlenmelerinin başlıca nedeni… Özellikle sıcakların arttığı yaz aylarında gıdalar, uygun koşullarda saklanmadığı takdirde daha çabuk bozulabiliyor. Bu nedenle satın aldığımız gıda ve içecekleri tüketeceğimiz ana kadar nasıl saklayacağımız büyük önem taşıyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan gıda zehirlenmelerine karşı öneriler
Sağlık Bakanlığı, gıda zehirlenmelerine karşı alınabilecek basit önlemleri içeren önerilerde bulundu.
Bakanlığın twitter hesabından yapılan “Gıda zehirlenmesinden nasıl korunabileceğinizi biliyor musunuz?” başlıklı paylaşımda, gıdaların nasıl saklanacağı ile yemeklerin hazırlanışında dikkat edilmesi gereken noktalar infografik halinde verildi.
İşte o öneriler:
Gıdalar nasıl saklanmalı?
“Sebze ve meyveleri yemeden önce bol suyla yıkayın.
Süt, yumurta, kırmızı, et, tavuk, balık gibi çabuk bozulan gıdaları buzdolabında muhafaza edin, dışarıda bekletmeyin.
Yiyecekleri tüketmeden önce son kullanma tarihine bakın.
Derin dondurucuda bulunan gıdaları oda ısısında bekleterek değil, buzdolabında çözdürün.
Dondurulmuş gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın.
Yemek yaparken bunlara dikkat!
Yemek hazırlamadan önce; kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra; yemek yemeden önce ve sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
Kırmızı et, tavuk, balık gibi yiyecekler çiğ iken diğer gıdalara temas etmemesini sağlayın, alışveriş sepetinde ve buzdolabında bu gıdaları diğer yiyeceklerden ayrı tutun.
Et ve sebze doğrarken her seferinde ya farklı kesme tahtaları ve bıçak kullanın ya da her kullanımdan önce aletleri tekrar yıkayın.
Tavuk, kırmızı et, balık gibi yiyecekleri iyice pişirin.
Yeni pişmiş ve tekrar ısıtılan yemekleri, oda ısısında iki saatten fazla bekletmeyin.”