• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

Sağlık Bakanlığından diyaliz hastaları için çok önemli karar!

Sağlık Bakanlığı, hasta/cihaz oranının sınırın altında kalması nedeniyle 2020 yılında yeni diyaliz merkezi açılmayacağını duyurdu.

7 Aralık 2019
Süre:2dk Okuma
diyaliz-hastalari-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Sağlık Bakanlığı, ortalama hasta/cihaz oranının yönetmelikte belirlenen sınırın altında kalması nedeniyle, 2020 yılında ülke genelinde yeni diyaliz merkezi açılmayacağını duyurdu.

2020 Yılı Diyaliz Merkezi Planlaması Hakkında Duyuru, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlandı.

Diyaliz merkezi açılması için kriterler

Duyuruda, hemodiyaliz tedavisinin kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaksızın kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli bir şekilde sunulması ve denetim kolaylığı sağlanması amacıyla 01.03.2019 tarih ve 30701 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmeliğin 9’uncu maddesinin 2’inci fıkrası hükmüne dikkat çekildi. Söz konusu fıkra, “…Bakanlıkça, Ekim ayı sonu verileri dikkate alınarak her yıl Kasım ve Aralık ayında bir sonraki yılın planlaması yapılarak ülke genelinde yeni merkez açılmasına ihtiyaç duyulan hizmet bölgeleri ve ihtiyaç kapasitesi belirlenerek Bakanlık internet sitesinde ilan edilir.” hükmünü içeriyor.

diyaliz-erkek-gidahatti

2020’de yeni diyaliz merkezi açılmayacak

Anılan Yönetmelik hükmü kapsamında; 2019 yılı 2. Dönem (Temmuz) Diyaliz Merkezleri Başvuru Değerlendirme Komisyonu kararlarının uygulanması sonrası 2019 yılı Ekim ayına ait İl Sağlık Müdürlüklerinden alınarak oluşturulan, mezkur Yönetmeliğin 9’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında belirtilen “Bir bölgede yeni bir merkez açabilmek için o bölgenin hedef doluluk oranı hemodiyaliz cihazı başına düşen hasta sayısı (hasta/cihaz oranının) beş veya üstü olarak kabul edilir. Bölgedeki toplam hasta/cihaz oranı bu sayının altında ise yeni merkez açılmasına izin verilmez. ….” hükmü gereğince hesaplanan hasta / cihaz oranlarının 5 (beş)’in altında olması nedeniyle 2020 yılı için ülke genelindeki Diyaliz Hizmet Bölgelerinde yeni diyaliz merkezi ihtiyacı bulunmadığı kaydedildi.

Hasta/cihaz oranı en yüksek diyaliz hizmet bölgeleri

Duyurunun ekinde, konuya ilişkin alınan Makam Onayı ile 2019 yılı Ekim ayı itibariyle diyaliz hizmet bölgeleri hasta/cihaz oranları listesi de yer aldı.

Buna göre, Türkiye genelindeki diyaliz hizmet bölgelerinde 53 bin 946 hastaya, 13 bin 745 cihaz ile hizmet veriliyor.

Yönetmelikte yeni diyaliz merkezi açılması için sınır olarak belirlenen 5 (beş) hasta/cihaz oranına en yakın diyaliz hizmet bölgesi, 4,83 ile Şanlıurfa 3. Bölge (Hasta sayısı 58, cihaz sayısı 12).

Ardından 4,69 ile Kırıkkale 1. Bölge geliyor (Hasta sayısı 277, cihaz sayısı 59).

İllere göre diyaliz hizmet bölgelerinde hasta/cihaz sayısı oranları için tıklayınız.

Etiketler: diyalizdiyaliz hastalarıdiyaliz merkezleri
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Böbrek naklinde “olmaz” denilen yeni yöntemler!
Sağlık

COVID-19’da kalıcı böbrek hasarı riski! Hastalar iyileşince diyalize ihtiyaç duyabilir…

20 Haziran 2020
organ-nakli-3-gidahatti
Günün Manşetleri

Organ nakli hastanın psikolojisini nasıl etkiliyor?

8 Kasım 2016
Diyaliz hastalarına bayram uyarısı
Sağlık

Diyaliz hastalarına bayram uyarısı

26 Ağustos 2018

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Çocuklar dişlerini ne sıklıkta fırçalamalı?

Çocuklar dişlerini ne sıklıkta fırçalamalı?

15 Ocak 2021
cumhurbaşkanı erdoğan koronavirüs aşısı

Toplumun aşıya güveni artıyor!

15 Ocak 2021
Zigana Dağı geçidinde kar yağışı!

Meteoroloji uyardı! | 16 Ocak 2021 Cumartesi (yarın) hava durumu

15 Ocak 2021
Rus Lider Putin’e “Sokağa çıkma yasağını uzat” tavsiyesi!

İçişleri Bakanlığı’ndan kısıtlama açıklaması!

15 Ocak 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.