Yılı % 3 büyüme ile kapatan ambalajlı su sektörü, 2011’de %5 büyüyerek tüketimi 9,8 milyar litreye çıkarmayı hedefliyor.
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Adnan Çavuş, 2010 yılında sektörde % 3 büyüme ile toplam 9,3 milyar litre ambalajlı su tüketildiğini açıkladı. Ambalajlı su pazarının yüzde 67’sini 6.25 milyar litre ile damacana, yüzde 33’ünü 3.05 milyar litre ile pet satış kanalı oluşturdu. Sektörün 2010 yılı cirosu ise 3,3 milyar liraya ulaştı.
SUDER tarafından 15 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Adnan Çavuş; 2009’da 126 litre olan kişi başına ambalajlı su tüketiminin de 2010 yılında 128 litreye çıkarak AB ülkeleri seviyesine yaklaştığını belirtti.
2011 yılında kişi başı tüketimin 135 litreye çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Çavuş, “Gelişen ekonomi ve insanımızın artan bilinç ve refah düzeyini dikkate alarak %5 oranında büyüyeceğini ve toplam cironun 3,8 milyar liraya yaklaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış 264 su işletmecisi bulunduğunu ve sektörün doğrudan 10 bin ve dolaylı 70 bin olmak üzere 80 bin kişiye istihdam sağladığını kaydeden Çavuş; hali hazırda %40 kapasite kullanım oranı ile faaliyet gösteren sektörün, tüketim artışından kaynaklanacak talebe cevap verecek kurulu kapasiteye sahip olduğunu da ifade etti.
“Damacanalarımız güvenli”
Ambalajlı suların Sağlık Bakanlığı tarafından 2 ayrı yönetmeliğe göre ruhsatlandırıldığını ve denetlendiğini söyleyen Adnan Çavuş, damacanalarla ilgili iddialara da cevap verdi. Sağlık Bakanlığı’nın damacanaların sağlıklı olduğu yönündeki açıklamasını hatırlatan Çavuş; Ekim ayında Hacettepe Üniversitesi Gıda Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmanın da “doğal mineralli su ve doğal kaynak suyu örneklerinde Bisfenol-A migrasyonunun sağlık açısından herhangi bir risk taşımadığını ortaya çıkardığını belirtti. SUDER Başkanı; ambalajların altında geri dönüşüm logosunun içinde yer alan 3 ve 7 rakamları ile de tüketicilerin yanıltıldığını savunarak; “Sonuç olarak, sektörümüzde kullanılan geri dönüşümlü ambalaj malzemesi polikarbonat damacanaların, sağlıklı suyun tüketicilerimize ulaşımı için en uygun ve güvenli ambalaj malzemesi olduğu ortadadır” dedi.