Rusya’da geliştirilen geliştirilen Sputnik V adlı yeni tip COVID-19 aşısının hastalığı önlemede %91,6 etkili olduğu bildirildi.
Rusya’daki Gamaleya Ulusal Epidemoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının 3. Faz klinik testlerine ilişkin ilk sonuçlar, The Lancet isimli önemli bilimsel dergide yayınlandı.
Sonuçlar, Rusya’nın son aşama test sonuçları çıkmadan önce aşıyı uygulamaya başlamakla haklı çıktığını gösteriyor. 3. Faz denemelerinden elde edilen sonuçlara göre, dünyanın elinde koronavirüsle baş etmek için yeni ve etkili bir aşı daha var.
Sonuçlar, 19.866 gönüllü ile yapılan çalışmalardan elde edilen verilere dayanıyor. Gönüllülerin dörtte birine plasebo (etkisiz ilaç) verildi. Denemeler başladıktan sonra, aşı verilen grupta, 16 kayıtlı belirtili COVID-19 hastası tespit edildi. Plasebo verilen grupta ise 62 hasta belirlendi.
Bu sonuçlar, 2 farklı viral vektöre dayalı, 21 gün arayla yapılan 2 doz aşı uygulamasının belirtili COVID-19 vakalarına karşı %91,6 etkinlik gösterdiği anlamına geliyor.
Dünyanın elindeki 4. aşı
Sputnik V; Pfizer – BioNTech, Moderna ve AstraZeneca’dan sonra 3. Faz denemesi tamamlanan 4. aşı oldu. Elde edilen sonuçlar ise en saygın tıp dergileri arasında görülen The Lancet’ta yayınlandı.
En yüksek etkinlik, %95 ile Pfizer’a ait. Moderna ve Sputnik V de benzer yüksek etkinlik oranına sahip. AstraZeneca ise %70 oranın etkinlik gösteriyor.
Sputnik V’nin normal buzdolabında muhafaza edilebilmesi, muhafaza edilmesini ve lojistiğini kolaylaştıracak.
Sputnik V, Türkiye’de de üretilecek
Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), korona virüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısının Türkiye’de üretimi için Türk bir ilaç firması ile anlaşma imzalandığını duyurdu.
Rusya ile Türkiye arasında geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın korona virüse karşı geliştirdiği “Sputnik V” aşısının ortak üretimi konusunda görüşmelerin başladığı duyurulmuştu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasında ilk adımın atıldığı duyuruldu.