Ukrayna’nın AB ile serbest ticaret bölgesi anlaşması imzalamasının ardından Rusya, bu ülkeyi Ocak 2016’dan itibaren gıda ürünleri için ambargo koymakla tehdit ediyor. Yapılan üçlü görüşmelerde de sonuç alınamaması nedeniyle, ambargonun başlaması kaçınılmaz gibi görünüyor.
Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev, tarım ürünleri ithalatlarına getirilecek yasağın, sadece Kiev’in ortaklık anlaşmasının ekonomik kısmını hayata geçirmesinin ardından gerçekleşeceğini ve bu durumda Ukrayna için bir normal ticaret rejimi kurulacağını ve gıda ambargosu konulacağını söyledi.
Ukrayna, bu tür bir ambargodan etkilenmeyeceği şeklinde bir tavır takınsa da, uzmanlar farklı düşünüyor. Ukrayna ticaret temsilcisi Natalia Mykolskiy, ambargonun ülke ihracatlarının yıllık 140 ile 200 milyon dolar azalması anlamına geleceğini bildirirken, Dünya Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü araştırmacısı Victor Nadein-Rajewski, Ukrayna’nın ambargodan büyük ölçüde zarar göreceğini söyledi.
Ambargonun 2016 yılı ihracatlarında beklenenden daha çok – 600 milyon dolar değerinde zarara neden olacağını belirten Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ise Rusya’ya yapılan ihracatın toplam ihracattaki oranının üç yıl önceki %35 değerinden %12,5’e gerilemiş olmasının durumu kendileri için kolaylaştırdığını bildirdi.
Ukrayna’ya ambargo kararı için henüz erken çok erken olduğunu savunan Rusya Ekonomi Stratejileri Merkezi Başkanı Ivan Starikov ise yıl kapanışında %25’in üstünde olan gıda enflasyonunun Ukrayna ambargosu ile daha da kötü hale geleceği yorumunda bulundu.