Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya lideri Vladimir Putin’e gönderdiği mektupla iki ülke arasında yeni bir dönemin kapısı aralandı. Mektubu değerlendiren Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, “İlişkileri birkaç gün içinde normalleştirmeyi başaracağımızı sanmıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubunun ardından Ankara ve Moskova’dan peş peşe ılımlı açıklamalar geliyor. Bir açıklamada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından yapıldı. Erdoğan’ın mektubunun ilişkilerin normalleşmesi adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan Peskov “Ancak ilişkileri birkaç gün içinde normalleştirmeyi başaracağımızı sanmıyorum” dedi.
Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets ise değerlendirmesinde, “Türkiye ile turizm ilişkisinin yeniden başlaması şu anda Rusya hükümetinin gündeminde değil” diye konuştu.
“Türk domatesinin Rusya’ya girmesi için yeterli değil”
Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi’nin Başkanı Valentina Matviyenko ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektubun Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerinin düzelmesi için temel oluşturabileceğini belirterek, özrün gecikmiş dahi olsa hiç olmamasından daha iyi olduğu vurguladı.
Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, yaptığı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubunun, Ankara-Moskova ilişkilerinin düzelmesi için atılan ilk adım olduğunu aktardı ve “Türk domatesinin Rusya’ya, Rus turistlerin de Türk sahillerine dönmesi için bu yeterli değil” dedi.
Yıldırım: Tazminat yok
Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya’ya tazminat ödenmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Rusya’ya sadece üzüntülerimizi bildirdik, acılarını paylaştık. Öldürülen pilotun sorumlusu addedilen kişi hakkında da gerekli hukuki çalışmalar sürdürülüyor” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Yıldırım, şu ifadelere yer verdi: “Rusya ile bugünlerde önemli gelişmeler var. Baştan beri talihsiz gerilimin bir an önce sona erdirilmesi için yapıcı tutum izledik. Her iki lider arasında bir süredir devam eden dolaylı temaslar nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı, uğurlu olsun”
Başbakan Yıldırım, daha önce bir televizyon programında yaptığı açıklamada ise “Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntümüzü belirtiyoruz ve gerekirse bu konuda tazminat ödeyeceğimizi söylüyoruz. Çarşamba veya Perşembe günü sayın Putin ile sayın Cumhurbaşkanımız arasında telefon görüşmesi gerçekleşecek. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır. Bundan sonra önümüze bakacağız” şeklinde konuşmuştu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN