Türkiye-Rusya Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12. Dönem Toplantısı, Antalya’daki Rixos Downtown Otel’de yapıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’ın eş başkanlığını yaptığı toplantıda konuşan Bakan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasındaki 34 milyar dolarlık ticaret hacminin daha da artırılması için potansiyel olduğunu vurgulayarak, “Birçok sektör bu toplantıda ele alındı. Enerjiden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, ekonomik ve stratejik işbirliğimizi destekleyen bütün konulara değinildi.” dedi.
Süt ihracatı yeniden başlayacak
Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatında da Gürcistan üzerinden geçişlere izin çıktı. Bakan Yıldız, Türkiye menşeli bitkisel ürünlerin Gürcistan üzerinden Rusya’ya sevkiyatına yeniden başlanacağını bildirdi. Yaş meyve ve sebzeyle ilgili ihracatının yanı sıra süt ve süt ürünleriyle ilgili ihracatın da başlayacağını belirten Yıldız, Türkiye ve Rusya KEK toplantıları çerçevesinde Sovyetler Birliği döneminden kalma, Türk süt ürünlerinin Rusya’ya ihracatına konan yasağın da artık kaldırılacağını belirtti.
Verilen bilgiye göre, 20’ye yakın Türk şirketi Rusya’ya gıda ihracatı yapabilmek için izin başvurusu yaptı. Türkiye’nin özellikle süt ürünlerinde Rusya’da rekabet şansının yüksek olduğuna dikkat çekiliyor. 2012’de 1,1 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye’den Rusya’ya toplam gıda ihracatının, 2013 sonunda 1,5 milyar doları aşması öngörülüyor.
Bakan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında 34 milyar dolarlık ticaret hacminin, iki ülke liderlerinin önlerine koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe ulaşacağına inandıklarını açıkladı.