eleman.net, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizin sektörlere etkisini bir araştırma ile ortaya koydu. Araştırmaya katılan şirketlerin yaklaşık yarısı krizden olumsuz etkilendiklerini, 2016 yılı için planlarını gözden geçirdiklerini belirtirken, inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 9,5’i, gıda sektöründeki şirketlerin %7,9’u ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin %6,3’ü bu durumun bütçelerinde olumsuzluğa yol açtığını bildirdiler. eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, yaşanan kan kaybının daha da artmaması için sektörlere destek verilmesi önerisinde bulundu.
Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasında patlak veren uçak krizinin ardından Rusya’nın uygulamaya koyduğu ambargo ve yaptırımların olumsuz etkileri şirketlere yansımaya başladı. İnsan kaynakları sitesi eleman.net, çeşitli sektörlerden 7 bin 875 şirketin katılımıyla gerçekleştirdiği anket ile Rusya’nın yaptırımlarının olumsuz etkilerini ortaya koydu.
Rusya krizi kimi, nasıl etkiledi?
Buna göre, araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 47,8’i, Türkiye ile Rusya arasında krizden olumsuz etkilendiler. Şirketlerin yüzde 52,2’si ise iki ülke arasındaki siyasi krizin, faaliyetlerinde bir etki yaratmadığını vurguladılar.
Krizden olumsuz etkilendiğini belirten şirketlere yöneltilen “Rusya ile yaşanan siyasi kriz şirket faaliyetlerinizi nasıl etkiledi?” sorusuna şirketlerin yüzde 20,7’si, “Şirket planlamalarımızın değişmesine yol açtı”, yüzde 12’si de “Şirket bütçelerimizi olumsuz yönde etkiledi”, yüzde 7,4’ü “İhracatımıza düşüş olarak yansıdı”, yüzde 2,8’i “Rusya’daki iş ortaklarımızla olan ilişkilerimiz negatif yönde etkilendi”, yüzde 2,7’si “İstihdam politikamızda değişikliğe sebep oldu” ve yüzde 2.1’i “İthalatımızı sıkıntıya soktu” yanıtını verdi.
Rusya’nın tarım, gıda ithalatlarına koyduğu ambargolar ile başta inşaat ve turizm olmak üzere çeşitli sektörler için uygulamaya koyduğu yaptırımların 2016 yılı planlarının değişmesine neden olduğunu belirten şirketlerin; yüzde 13,8’inin imalat, yüzde 10’unun bilgisayar/BT/internet ve yüzde 6,4’ünün de hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler olduğu belirlendi.
Yaptırımların bütçelerinde olumsuz etkiye yol açtığını bildiren şirketlerin yüzde 9,5’i inşaat sektörü, yüzde 7,9’u gıda sektörü, yüzde 6,3’ü de otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor.
Yaşanan kriz ve yaptırımlardan dolayı ihracatlarının azaldığını belirten şirketlerin sektörlere göre dağılımına bakıldığında ise %18 oranıyla tekstil, yüzde 15,4 ile imalat sanayi ve yüzde 7,7 ile hizmet sektöründen şirketler ilk üç sırayı aldı.
Savaş Ünsal: Sektörler desteklenmeli
Araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, Rusya ile yaşanan krizin bilançosunun belli olmaya başladığını söyledi. Savaş Ünsal, “eleman.net’in yaklaşık 8 bin firma yetkilisinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmada, beklendiği gibi, 2016 bütçelerinin etkilendiğini belirten sektörlerde inşaat ve tekstil ön plana çıkıyor. Önümüzdeki süreçte ise otomotiv, gıda, imalat ve hizmet sektörlerinin Rusya krizine bağlı olarak gelir düşüşü beklenen sektörler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Krizden olumsuz etkilenen sektörlerdeki kan kaybının önüne geçilmesi amacıyla, Rusya ile ticari ilişkilerin tekrar düzeltilmesi ve diğer global pazarlara açılmak için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı aracılığıyla söz konusu sektörlere destek sağlanması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.