Rusya, Türk jetlerince savaş uçağının düşürülmesi ile başlayan gerilimde bazı gıda ürünlerine yönelik ambargo uygulamasını 1 Ocak 2016 tarihinde başlatırken, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği verileri, uygulama öncesi Aralık ayında büyük miktarlarda gıda stoklandığını ortaya koydu.
Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının Türk jetlerince düşürülmesinin ardından Türkiye’ye tarım ürünleri, turizm ve diğer sektörlerde yaptırımlar uygulamayı kararlaştıran Rusya, yaş meyve sebze başta olmak üzere Türkiye’den ithal ettiği bazı ürünler için ithalat yasağını 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe koydu.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği verileri
Ancak ambargonun yürürlüğe konulacağı tarihten bir ay önce, çok ilginç bir gelişme yaşandı. Türkiye’den birçok ürünün ihracatına ambargo koyan Rusya’nın, ithalat yasağının uygulamaya girdiği yılbaşı öncesinde, Türkiye’den fazla meyve alarak stok yaptığı ortaya çıktı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre; 1-30 Aralık 2015 tarihleri arasında Antalya’dan Rusya’ya yapılan meyve ihracatı, 2014’ün aynı dönemine kıyasla %46,8 oranında yükseldi.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB)Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk ürünlerine ithalat yasağı uygulandığı için firmaların ve ithalatçıların yaş meyve sebze gruplarında stok yapmak istediğini ve Aralık ayında meyve ihracatında gözlenen artışın buna bağlı olduğunu söyledi. Hakkı Bahar, “Biraz da karaborsa ticareti yapmak için sanırım böyle bir artış oldu. Meyve grubunun hepsinde artış yaşandı. Rusya’daki market satışlarında yaş meyve sebze fiyatları müthiş artmış durumda. Bu, onların enflasyonunu da olumsuz etkileyen bir durum. Rusya, Türkiye’yi cezalandırırken veya herhangi bir yaptırım uygularken, aslında kendi vatandaşlarını da cezalandırıyor. Dolar, 70 rublenin üzerine çıktı. Rus ekonomisinin uzun vadede böyle bir sıkıntıyı karşılayabileceğini düşünmüyorum” değerlendirmesini yaptı.