Öğrenciler ders ve sınavlardaki performansları ile değerlendirilirken, rektör başta olmak üzere akademisyenler bilimsel çalışmalarındaki performansları ile sıralanıyorlar.
Akademik performansın en önemli göstergesi bilimsel yayınların niteliği oluyor. Bilimsel bir çalışma sonucunda ortaya çıkan yayın uluslararası akademik camia tarafından ne kadar fazla atıf alırsa; hem çalışmanın, hem de yürüten akademisyenin bilimsel gelişmeler üzerindeki etkisi de o kadar yüksek sayılıyor.
OECD tarafından yapılan ve öğrencilerin becerilerini değerlendiren uluslararası PISA sınavı sonuçları ülkemiz için bu yıl da çok parlak olmazken, bu durumun akademik camiaya yansımalarının da ciddi olduğu düşünülüyor. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Engin Karadağ da bu şekilde düşünenlerden.
Prof. Karadağ’ın son araştırması, ülkemizde akademik kurumların başında bulunan rektörlerin durumunu konu alıyor. The Independent Türkçe sitesinde yayınlanan habere göre rektör olmak için akademik nitelikler önem taşımıyor, liyakat gözetilmiyor. Karadağ, üniversitelerin durumunun PISA’daki başarısızlıktan farklı olmadığını ifade ediyor. Yapılan incelemeye göre Türkiye’deki 206 üniversitede görev yapan rektörlerin 68’inin uluslararası dergilerde yayını yok. Uluslararası yayına sahip 138 rektörün 71’inin ise makalelerine uluslararası akademik camia tarafından atıf yapılmamış.
“Ülke olarak eğitimde toptan başarısızız”
Lale Elmacıoğlu imzalı haberde Karadağ’ın “ülke olarak eğitimde toptan başarısız olduğumuz” tespiti yer alıyor. PISA 2018 sonuçlarına göre Türkiye, 37 OECD ülkesi arasında 31’inci sırada. Bu da temel eğitim konusunda oldukça düşük biri düzeyde yer aldığımızı gösteriyor. Prof. Karadağ’a göre bir istisna dışında temel eğitimi kötü olup üniversiteleri başarılı olan ülke yok. Bu istisna ise ABD. Karadağ, ABD’nin beyin göçünden faydalandığını, bu sayede hem öğrenciler, hem akademisyenler açısından üniversite düzeyinde başarı gösterebildiğini ifade ediyor.
Karadağ, en geniş uluslararası bilimsel yayın veritabanlarından Web of Science’a göre ülkemizde hem yayın, hem atıf sayısı açısından en başarılı ilk üç rektör ise Umran S. İnan (Koç Üniversitesi), Mustafa Verşan Kök (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) ve Mehmet Sabri Çelik (Harran Üniversitesi) olarak sıralandığını belirtiyor.