“Yaşam İçin Gıda” Teknoloji Platformları İstanbul’da buluştu
Ulusal Gıda Teknoloji Platformu Başkanı Prof. Dr. Vural Gökmen; gıda ve içecek firmalarının gelecekte şekillenecek global pazarda rekabetçi şekilde var olabilmeleri için inovasyona odaklanmaları gerektiğini söyledi.
Yaşam İçin Gıda Avrupa Teknoloji Platformu, 11. Ulusal Platformlar Toplantısı’nı, Ulusal Gıda Teknoloji Platformu’nun ev sahipliğinde 10-11 Haziran tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantıya Avrupa Teknoloji Platformu (ETP) “Yaşam İçin Gıda” Başkan Yardımcısı, Ulusal Teknoloji Platformları İş Birliği Aktiviteleri Başkanı Daniele Rossi ve yardımcısı Andres Sebok’un yanı sıra Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Almanya, Macaristan, İzlanda, İtalya, Arnavutluk, Litvanya, Norveç, Romanya, Rusya, Slovenya, İspanya, İsviçre, İngiltere ve Ukrayna ulusal platform temsilcileri de katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Ulusal Gıda Teknoloji Platformu (UGTP) Başkanı Prof. Dr. Vural Gökmen, gıda ve içecek firmalarının gelecekte şekillenecek global gıda pazarında rekabetçi bir şekilde var olabilmeleri için inovasyona odaklanmaları gerektiğini söyledi. “Önümüzdeki yıllarda gıdada rekabeti inovasyon çalışmaları belirleyecek” diyen Prof. Dr. Gökmen, şirketlerin yenilikçi ürünler üretmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti. UGTP olarak önceliklerinin başında, gıda ve içecek sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda Ar-Ge ve inovasyon hedeflerini ortaya koyan Stratejik Araştırma Gündemi’nin hazırlanması geldiğini kaydeden Gökmen, şirketlerin artık yeni bir takım paradigmalar üzerine odaklanmaları gerektiğini ifade etti. Gökmen konuşmasını; “UGTP, mevcut piyasa dinamiklerinden hareketle, yarınların gıda ve içecek sektöründe mühendislik katma değerinin daha fazla pay alacağını ve yeni paradigmanın “engineered” gıdalar olacağını öngörmektedir.”
Horizon 2020
ETP “Yaşam İçin Gıda” Bilimsel Koordinatörü Brian McCenna ise AB’de araştırma, yeniklik ve rekabet edebilme gücünü arttırmak amacıyla 80 milyar Avro yatırım yapılmasını öngören Horizon 2020 adlı programı tanıttı. Horizon 2020, ilk defa tüm AB araştırma ve yenilik fonlarını tek bir program altında bir araya getiriyor. Program kapsamında altı önemli konu üzerindeki çalışmalara 31,7 milyar Avro kaynak tahsis ediliyor. Bu altı başlık şu konuları kapsıyor: Sağlık, nüfus değişimi ve refah; Gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, denizcilik ve biyo-ekonomi; Güvenli, temiz ve verimli enerji; Akıllı, yeşil ve entegre nakliye; İklim eylem, kaynak verimliliği ve ham maddeler; Yenilikçi ve güvenli toplum.