Ramazan pidesi fiyatı, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı tarafından açıklandı. Geçen yıla göre yüzde 8-13 oranında fiyatı artan Ramazan pidesinin kilogram fiyatı 10 TL’nin üstüne çıkmayacak. “Ramazan pidesinin Ankara’da 275 gramı 2 lira, İzmir’de 300 gramı 3 lira, İstanbul’da 350 gramı 3 lira, 400 gramı 4 lira olacak” diyen Balcı, iftara 2 saat kala fırınlarda pide veya ekmek üretimi gerçekleşmeyeceğini de kaydetti.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Kocaeli’de düzenlediği basın toplantısında, Ramazan pidesi için alınan önlemleri ve pide fiyatını açıkladı.
Fırıncılara kurallar için hassasiyet çağrısı!
Sokağa çıkma yasağının uygulandığı iki hafta sonunda hiçbir vatandaşın ekmeksiz bırakılmadığını bildiren Balcı, “Bundan sonraki süreçte de genelgeler doğrultusunda çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. 16 Nisan’da yayınlanan genelge gereği bir ilçede dağıtım yapan işletme sahibi, diğer ilçede dağıtım yapamıyordu. Genelge bunu gerektiriyor. Bu şekilde dağıtım yapan işletme sahiplerine, izinsiz dağıtım yapan kişiler gibi işlem yapılacaktır. Fırıncı esnafımızın mağdur olmaması için izin kağıdında yazan çalışma bölgesinden dışarı çıkmaması gerekiyor” dedi.
İftara 2 saat kala fırınlarda pide ve ekmek üretimi sona erecek
Bakanlığın yayınladığı genelge doğrultusunda Ramazan pidesi konusunda iftara yakın bir saatte fırın önünde kuyruk oluşmaması için önlem alındığını hatırlatan Balcı, “İki tane konu var. Vatandaşlarımızın özellikle fırınlara gelerek kıymalı, etli, kuşbaşılı gibi özel pide siparişleri vermesi yasaklanmıştır. Özel pide yapma siparişi gerçekleştirilmeyecek. Diğer bir konu ise iftara 2 saat kala fırınlarımızda pide veya ekmek üretimi gerçekleşmeyecek. Fakat satışlar devam edecek. Bunun yanlış anlaşılmaması gerekir, satışlarımız devam edecek. Üretim 2 saat önce durmuş olacak. Bu da fırınların önündeki yoğunluğu engellemiş olacaktır. Hazır olan pide ve ekmekleri bir an önce vatandaşlarımız alıp evlerine götürmüş olacaktır. Buna rağmen de bir yoğunluk olursa sosyal mesafe kuralı uygulanacaktır. Bu konuda fırıncı esnafımız üzerine düşen görevi yapmaları gerekir.” diye konuştu.
Ramazan pidesi fiyatı, kilogramı 10 TL’nin üstünde olmayacak
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Ramazan pidesi fiyatı konusunda da şunları söyledi:
“Federasyon olarak illerimizde geçen sene uygulanan 8-8,5 azami kilogram fiyatını 10 liranın üzerinde olmaması için genelge yayınladık. Odalarımız da bu genelge çerçevesinde illerinde kendi maliyet hesaplamalarını yaparak, Esnaf Odaları Birlikleri’nden, Ticaret Odaları’nda fiyatlarını almış durumdalar.
Buna göre; Ramazan ayında üretilecek Ramazan pidesi fiyatı Ankara İlinde 275 gramı 2 lira, İzmir’de 300 gramı 3 lira, İstanbul’da 350 gramı 3 lira, 400 gramı 4 lira olacak. Bunların azami kilogramları 10 TL’ye geliyor. Bursa ilinde 200 gramı 2 lira, Kocaeli’nde 370 gramı 3,5 lira, Samsun’da 470 gramı 4 lira, Sakarya ilinde 470 gramı 4 buçuk liradan satılacak.
Pide fiyatları geçen yıla göre yüzde 8-13 artırıldı
Geçen yıla bakmış olduğumuzda geçen yıla göre yüzde 8-13 arasında bir fiyat artışı mevcut. Geçen yılla bu yıl arasındaki un, maya, susam fiyatlarını karşılaştırdığımızda bunu en alt seviyede tutmaya çalıştık. 1 ay üreteceğimiz Ramazan pidesinde alım gücünü de göz önünde tutarak bu fiyatlar belirlenmiştir. Bakanlığımızın yapmış olduğu genelgeye bütün vatandaşlarımızın uyacağını umuyorum.”
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Balcı, ekmek üretiminde problem olmayacağının da altını çizdi.
İHA