Ramazan Ayı’nın bu yıl teması olarak ‘israf’ı seçtiklerini açıklayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “İftar sofraları başta olmak üzere Ramazan vesilesiyle yapılan etkinlikleri ve buluşmaları asla bir gösterişe ve eğlenceye dönüştürmemeliyiz” dedi.
Diyanet İşler Başkanlığı Konferans Salonu’nda İslam dünyası tarafından oruç tutularak idrak edilecek Ramazan ayı için ana teması ‘israf’ olan bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 16 Mayıs Çarşamba Ramazan’ın ilk gününün idrak edileceğini aktararak, Ramazan ayının öneminden bahsetti.
Oruç evrensel bir ibadet
Orucun bireysel, sosyal ve evrensel boyutları olan bir ibadet olduğunu söyleyen Erbaş, şunları kaydetti:
“Oruç, ihtiyaç sahiplerini ve kimsesizleri hatırlamaya, onlara yardım ve şefkat elini uzatmaya vesile olan en büyük fazilettir. Oruçta asıl amaç dilimizin, kalbimizin, tefekkür dünyamızın ve bütün hayatımızın orucun getirdiği güzellikler ile bütünleşmesidir.”
Ramazan Ayı gösteriş ve israf vesilesi olmamalı!
İftar sofralarının gösteriye ve eğlenceye dönüştürülmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Erbaş, şunları kaydetti:
“İftar sofraları başta olmak üzere Ramazan vesilesiyle yapılan etkinlikleri ve buluşmaları asla bir gösterişe ve eğlenceye dönüştürmemeliyiz. Samimi bir niyet ve mütevazı bir yaklaşımla bu ayın bereketini kazanmayı ve hayatımıza kattığı güzellikleri ahlaka dönüştürerek kalıcı hale getirmeyi ana gaye edinmeliyiz.”
Bu yılki Ramazan Ayı teması ‘israf’
Ramazan Ayı’nın bu yıl teması olarak ‘israf’o seçtiklerini vurgulayan Erbaş şunları söyledi:
“Diyanet İşleri Başkanlığımız malumlarınız olduğu üzere her sene toplumsal sorunlarımızı dikkate alarak Ramazan’da bir temayı öne çıkarmaktadır. Bu seneki temamız son derece önemli bir konuyu gündeme taşıyacaktır. Bu sene diyoruz ki, ‘israf olmasın’.
Bir yanda israf, diğer tarafta açlık!
Maalesef bir yanda açlığın, yoksulluğun ve sefaletin pençesinde kıvranan; ekmek, su gibi en temel gıda maddelerinden mahrum milyonlarca insan hayatta kalma mücadelesi verirken, diğer yandan çılgınca bir tüketim ve israfın varlığı maalesef acı bir gerçektir.
Kur’an’ın dünya ve ahiret dengesi adına beyan ettiği fermanlara baktığımızda cimriliği eleştirmekle birlikte saçıp savurmayı da şiddetle yasaklayan makul bir dengenin varlığı açıkça görülmektedir. Bu ölçü ihlal edildiğinde hayatın dengesi bozulmakta ve insan her şeyden öte kendisine ve geleceğine kötülük yapmış olmaktır.”
Yeryüzünün en temel sorunlarından biri: israf
Erbaş, sözlerine söyle devam etti:
“Bugün küresel boyutta sefaletin yaşandığı yeryüzünün en temel sorunlarından biri olan israf hayatın birçok alanına maalesef sirayet etmiştir. Nitekim ormanlar, akarsular ve bütün doğal unsurlarıyla tabiat, insanın sorumsuz ve hoyrat tavrından nasibini alarak ekolojik tahribe maruz kalmaktadır.
Aynı şekilde insani değer ve erdemlerin ihmal edildiği, bilginin, sevginin, dostluğun ve güvenin tüketildiği ve heba edildiği bir dünyanın da anlam yönüyle israfa ve fesada uğradığı izahtan varestedir.
Lüks alışkanlıklarının zaruret olarak algılanarak ihtiyaç ölçüsünün kaybolmasına, arzularının esiri olan insanın hayatı israf ve tüketim çılgınlığına çevirmesine karşı ciddi bir tüketim ahlakına, nimet ve sorumluluk bilincine, şükür, kanaat ve paylaşma gibi değerlerin ihyasına ihtiyacın olduğu aşikârdır.
Dolayısıyla Allah’ın verdiği her nimetin bir gün hesabının sorulacağının bilinci içinde nimetler karşısında şımarıp lükse dalmadan ve duyarsızca israfa girmeden her konuda iktisadı merkeze alarak infak ahlakını kuşanmak bizlerin en önemli şiarı olmalıdır.”
İHA