Günlük hayatta çoğu insanın kabusu olan ağız kokusu Ramazan ayında da büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Medicana Çamlıca Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Fatma Ünal, ‘Ramazan ayında ağız kokusu nasıl önlenir?’ sorusunu yanıtladı.
Ağız kokusunun nedenleri arasında ağızda önceden oluşmuş çürükler, diş eti rahatsızlıkları, mide sorunları, boğaz enfeksiyonları ve bazı sistemik rahatsızlıklar yer alıyor.
Ağız kokusu nasıl önlenir?
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ünal, ağız kokusu önleme yöntemleri konusunda şu bilgileri verdi: “Ağızda var olan çürükler ve diş eti hastalıkları için Ramazan başlamadan önce diş hekiminize uğramanız en önemli ve etkili tedbirlerin başında yer alıyor.“
Vücuttaki bazı maddelerin ter ve nefes yoluyla vücuttan uzaklaştığını söyleyen Dr. Fatma Ünal, “Sahurda midemizi rahatsız edecek ağır gıdalar yerine lif içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Kafein içerikli içecekler ağız kuruluğuna neden olabilir. Çay, kahve ve kola gibi kafein oranı yüksek olan içecekler iftar ve sahurda aşırı miktarda tüketilmemelidir.” şeklinde konuştu.
Ağız kokusu önleme yöntemleri

Ramazan ayındaki uzun süreli açlık döneminde tükürük akışının azalmasına bağlı olarak çürük oluşma oranında büyük bir artış meydana geldiğini belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ünal, “Bundan dolayı iftardan ve sahurdan sonra dişler mutlaka, sürekli ve dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işleminden sonra diş ipi yardımıyla fırçanın ulaşamadığı diş aralarında kalmış olan ve kokuya sebep olabilecek gıda artıkları da uzaklaştırılmalıdır. Devamında hazır ağız çalkalama suları veya tuzlu su ile yapılan gargara işlemi çürüklere karşı koruma kalkanı oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.
Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden birinin de, büyük ölçüde dilin arka kısmında yer alan bakteriler ve yanak iç yüzünde kalan gıda artıkları olduğunu belirten Dt. Ünal, bu sebeple bu bölgelerin özel dil temizleme fırçaları ve aparatlarıyla özenli bir şekilde temizlenmesi gerektiğini söyledi.