Dünyada psikanaliz dalında önemli çalışmaları ve katkıları olan kişi ve kurumlara verilen en büyük ödül olan “Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü”ne bu yıl, dünya barışı için çalışan Prof. Dr. Vamık Volkan layık görüldü.
1989 yılından beri her yıl verilen Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü, 15 Ocak 2016’da New York’ta yapılan büyük bir törenle ilk kez bir Türk bilim insanına verildi. Ciddi kişilik bozukluklarının anlaşılmasında ilkel nesne teorisini klinik buluşlara eklemesi ve milletler veya kültürler arası çatışmaları anlamak için psikanalitik düşünceyi kullandığı çalışmaları ile ödüle layık görülen Prof. Dr. Vamık Volkan, dünya barışı için yaptığı çalışmalarıyla daha önce Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilmişti.
Ülkeler ve kültürler arası çatışmaların çözümünde yer aldı
Prof. Vamık Volkan’ın Türk-Amerikan Nöropsikiyatri Birliği’nin ve Uluslararası Politik Psikoloji Topluluğu’nun kurucularından ve başkanlarından olduğunu belirten psikoterapist Cem Keçe, dünya genelinde psikanalistlere verilen en büyük ödüle bir Türk bilim insanın layık görülmesinden büyük bir gurur duyduklarını söyledi.
Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü’nün Volkan’a verilmesinin iki nedeni olduğunun altını çizen Keçe, bunlardan birinin ülkeler ve kültürler arası çatışmaların çözümünde psikanalitik düşünce sistemlerini uygulamaya konmasına yaptığı katkılar, diğerinin de ilkel zihinsel durumlarda nesne ilişkileri modelini kullanması olduğunu belirtti. Prof. Volkan’ın uluslararası ilişkilerle ilgili çalışmalarının Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın 1977’de Kudüs’e gitmesinin ardından başladığını vurgulayan Keçe, şu bilgileri verdi:
“Enver Sedat’ın, İsrail’de Araplar ile İsrailliler arasında psikolojik bir duvar olduğunu ve bu duvarın iki halk arasındaki sorunlardan kaynaklandığını açıklamasının ardından, Vamık Volkan’ın da üyelerinden biri olduğu Amerikan Psikiyatri Derneği’nin Psikiyatri ve Uluslararası İlişkiler Komitesi tarafından bu konuda bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma kapsamında Araplar ve İsraillilerle görüşmeler yapıldı. Prof. Volkan, dünya barışının sağlanması konusunda yaptığı değerli katkıların başlangıcı olan bu çalışmanın ardından 1988 yılında, Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir merkez kurdu. Üyeleri psikanalistler, ruh sağlığı uzmanları, eski diplomatlar, siyaset bilimciler ve tarihçiler olan Zihin ve İnsan Etkileşimi Araştırma Merkezi adlı bu merkezin önemli çalışmalarından biri, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki soğuk savaş sırasında Sovyetler Birliği Dış İlişkiler Enstitüsü, Gorbaçov’un danışanları ve psikologlar ile yürütülen görüşmeler oldu. Prof. Volkan o zamandan beri, dünyada çatışmaların yaşandığı pek çok yerde, dünya barışının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.”
Vamık Volkan, 1932 yılında Lefkoşa’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1956’da mezun olan Volkan, 2002’ye kadar tam 45 sene Virginia Üniversitesi’nde ders verdi, 18 yıl üniversite hastanesinin başhekimliğini yaptı. Washington Psikanaliz Enstitüsü’nde emekli bir eğitici ve süpervizör analist olarak görev yapan ve Uluslararası Diyalog Girişimi Vakfı’nın başkanlığını yürüten Vamık Volkan, daha önce de Finlandiya’da Kuopio Üniversitesi, Türkiye’de Ankara Üniversitesi ve Rusya’da Doğu Psikanalitik Üniversitesi tarafından Şeref Doktorası ile ödüllendirildi.