Kamu ve iş dünyasından önemli isimlerin katılımıyla yapılacak olan 7. Boğaziçi Zirvesi, geçen yıllarda olduğu gibi İngiltere’den Lordlar Kamarası üyeleri ile Suudi prensleri de ağırlayacak.
Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl Cumhurbaşkanlığı yüksek himayesinde düzenlenecek olan 7. Boğaziçi Zirvesi, 29 Kasım – 1 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Zirve, geçen 6 yılda devlet ve iş dünyasından konuşmacı ve izleyici olarak yaklaşık 10 bin kişiyi ağırladı.
90 ülkeden katılım
İstanbul’da gerçekleştirilecek olan “Boğaziçi Zirvesi” bu yıl 90 ülkeden devlet başkanı, başbakan, bakanlar ve iş insanlarını ağırlamaya hazırlanıyor. Bankacılık ve Finans, Telekomünikasyon ve IT, Enerji, İnşaat, Ulaştırma ve Savunma Sanayi sektörlerinde gerçekleştirilecek B2B görüşmelerle yeni iş fırsatlarının adresi olacak Boğaziçi Zirvesi, düzenlenecek 15 panelle de “Spor Endüstrisinin Geleceği”nden “Akıllı Şehirler ve Yönetimi”ne kadar birçok konuda katılımcıları bilgilendirecek.
7. Boğaziçi Zirvesi için 20 ülkede çalışmalar yaptıklarını belirten Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, “Boğaziçi Zirvesi her geçen yıl güçlenerek büyüyen ve sadece bölgeye değil, dünyaya hitap eden bir etkinlik. Zirve, makro düzeydeki ekonomik ve sosyal sorunları çözmek için bugünün ve yarının liderleri için bir toplanma noktası haline geldi. Devlet, girişimciler, iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri özel bir odaklanmayla, mevcut sorunları, potansiyel çözüm ve gelecekteki fırsatları tartışmak için bir araya gelecek” dedi.
Prensler ve Lordlar
Ülkelerine ve dünyaya yön veren insanların zirvede buluşacağını bildiren Cengiz Özgencil, şöyle devam etti:
“Bu yıl geçtiğimiz yıllara göre zirve adına çok daha fazla zorlandığımız bir yıl oldu. Yurt dışında Türkiye adına yapılan bir kara propaganda vardı. Ve biz bu sene içerisinde gittiğimiz 12 ülkede öncelikle ülkemizin onların basın ve yayından takip ettikleri gibi olumsuz bir durumda olmadığını, Türkiye’de büyümenin hızla devam ettiğini ve bölgesinde güçlü bir ülke olduğunu anlattık. İngiltere’de Lordlar Kamarası’yla Suudi Arabistanlı prensler ve Suudi şirketlerin önde gelen CEO’ları ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerden istediğimiz sonuçları aldık. Prensleri ve Lordları geçmiş yıllarda olduğu gibi bu seneki zirvemizde de ağırlayacağız.
Suudi Arabistan odak ülke
Zirvenin bu seneki odak ülkesini petrol fiyatlarının düşmesiyle özel sektör yatırımlarına daha çok ağırlık vermeye başlayan Suudi Arabistan olarak belirledik. Bundan yaklaşık bir ay önce Suudi Arabistan’ın en etkili think tank kuruluşları İngiltere’de bir toplantı yaptı. 30 yıl sonra ülke sanayinin nerede olacağının tartışıldığı Cambridge Üniversitesi’ndeki toplantıyı, davetli olarak biz de izledik. Bu seneki hedef ülkemiz Suudi Arabistan ve bu bizim KOBİ’lerimiz için büyük avantaj oluşturuyor. Suudi Arabistan yatırım yapmak için buraya geliyor.”
Zirveye Arnavutluk, Dağıstan, Tacikistan’dan devlet başkanı, ABD, Rusya, Endonezya, Malezya, Japonya gibi birçok ülkeden bakan ve CEO düzeyinde katılımın yanı sıra ayrıca TAG Org. Kurucusu Talal Abu Ghazaleh, Katar Eski Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı Abdullah Bin Hamad Al Attiyah, ABD Enerji Bakanlığı Enerji Güvenliği Direktör Yrd. Carmine Difiglio, Salam International Bşk. Yrd. Ürdün Hussam Abu Issa, Pakistan Eski Başbakanı Shaukat Aziz, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol gibi isimler de katılacak.
Uluslararası İş Birliği Platformu
Sürdürülebilir kalkınma için disiplinler arası çok yönlü işbirliklerini arttırmak amacıyla kurulmuş bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası İşbirliği Platformu UİP; karar mercilerinin, politik ve iş dünyası liderlerinin, eğitimde, sanatta, medyada öncü kişilerin, yardımseverlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve sosyal arenanın ile bir araya geldiği bir tartışma alanı olarak 2010 yılından bu yana Boğaziçi Zirvesi’ni düzenliyor.