Rusya ile yaşanan ihracat krizinin ardından narenciye ihracatı desteğinin %50 artırıldığını, buna karşın yaş üzüm ihracatına aynı desteğin verilmediğini belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, “Bu yapılan bölgesel ayrımcılıktır” dedi.
Meclise verdiği soru önergesinde narenciye ihracatı desteği %50 artırılarak 225 TL’ye yükseltilirken, yaş üzüm ihracatının neden kapsam dışında bırakıldığını soran CHP’li Mazlum Nurlu, AKP Hükumetinin sorunları çözmek adına bazı ürünlere verilen desteği artırması, bazı ürünleri ise kapsam dışı tutmasının “bölgesel ayrımcılık” olduğunu iddia etti. Nurlu, şunları kaydetti:
“En fazla yaş üzüm ihracatı yaptığımız ülke olması sebebiyle Rusya krizi Manisa’ya ağır darbe olmuştur.
Yaş meyve ve sebze ihracatında ton başına 150 TL prim olarak ihracatçılara verilmektedir. Ekonomi Bakanlığı aldığı bir kararla sadece narenciye ihracatına yapılan desteği yüzde 50 artırarak 225 TL’ye çıkarmış, diğer ürünleri bu destekten mahrum bırakmıştır.
Bu durum Manisalı üzüm üreticileri ve ihracatçılarını hayal kırıklığına uğratmıştır. Çünkü çekirdeksiz sultaniye yaş ve kuru üzümün yüzde 90’ı Manisa’nın Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Gölmarmara ve Saruhanlı ilçelerinde üretilmektedir. Yılbaşı öncesi yaşanan ihracat krizi yüzünden soğuk hava depolarındaki tonlarca yaş üzüm elde kalmıştır.
Hükümet Manisalı üzüm üreticisinin ve ihracatçısının bu feryadını duymalı ve 2016 yılında üzüm ihracatında sorun yaşanmaması için ihracat desteği ton başına 225 liraya yükseltilmelidir.”
CHP Manisa milletvekili Nurlu, ayrıca Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu ödeneklerinden karşılanan ihracat primleri narenciye ihracatçısı firmalara nakit olarak ödenirken, üzüm ihracatçısının alacağı desteğin Merkez Bankası’nda bloke edilerek devlete olan borçlarından mahsup yoluyla düşüldüğünü, bunun Manisalı ihracatçıların üvey evlat olarak görülmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Nurlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltti:
“1- Narenciye ihracatı desteği %50 artırılarak 225 TL’ye yükseltilirken, yaş üzüm ihracatı bu artıştan neden yararlandırılmamıştır?
2- Narenciye ihracatçısının prim destekleri nakit olarak ödenirken, yaş üzüm ihracatçısının prim destekleri neden ödenmemektedir?
3- 2016 yılında yapılacak olan yaş üzüm ihracatı prim desteğinin % 50 artırılması konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?