• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

Porsiyonların küçülmesi obeziteyi bitirir mi?

26 Ağustos 2018
Süre:2dk Okuma
gida-market-alisveris-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Porsiyon boyutlarında zaman içinde yaşanan büyümenin dünyada yaşanan obezite krizinin en önemli nedenlerinden biri olduğu düşünülüyor. Sağlıkla ilgili kamu kuruluşlarının bu durum karşısındaki önerisi, gıda ve içecek üreticilerinin porsiyon boyutlarını küçültmesi.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre gıda ve içecek sektörünün ürünlerindeki porsiyon boyutlarını küçültmesi, sağlıklı beslenmeyi teşvik ederek obezite sorununun çözümüne katkı sağlayabilir.

Liverpool Üniversitesi Psikoloji, Sağlık ve Toplum Enstitüsünden Dr. Eric Robinson önderliğindeki çalışma, gıda porsiyon boyutlarının küçültülmesinin, o gıdanın normal tüketim miktarı algısını değiştirip değiştirmediğini inceledi.

3 aşamalı deney

Deneyin “gıdalar, duygusal durum ve mantık yürütme” konusunda olacağı söylenen katılımcılara aynı gıdanın büyük ya da küçük porsiyonları verildi. Sonraki gün deneklerin kendilerine aynı gıdadan istedikleri miktarda servis etmeleri sağlandı.

Deneyin 1 hafta sonra yapılan üçüncü ayağında ise deneklere tercih ettikleri porsiyon boyutu soruldu. Deneyin sonucunda katılımcıların gıdanın normal porsiyon boyutu ile ilgili algılarının kendilerine ilk başta servis edilen porsiyon boyutuyla paralellik gösterdiği, küçük porsiyonlar verilen deneklerin daha sonra da küçük porsiyonlar tüketmeye devam ettikleri ortaya koyuldu.

Küçük porsiyonlar aşırı tüketimi önleyebilir

Dr. Eric Robertson yaptığı açıklamada ticari olarak erişilebilen gıdaların porsiyon boyutlarının küçültülmesinin aşırı tüketimi engelleyebilecek bir yaklaşım olacağını, bu sayede toplum düzeyinde obezitenin önüne geçilmesinin mümkün olabileceğini belirterek şunları söyledi:

“Mevcut bulgular, satışta olan gıdaların porsiyon boyutları küçültülürse, bu daha küçük boyutların yiyecekler için ‘normal boyut’ algısını yeniden yapılandıracağını, böylelikle tüketicilerin tercih edecekleri tüketim miktarını azaltacağını ortaya koyuyor.”

alisveris-market-gidahattiKarşılaşma sıklığı önemli

Çalışmanın yazarlarından Dr. Inge Kersbergen ise çalışmanın bu algı etkisinin ne kadar süreceğini göstermediğini, küçük porsiyonların algı değiştirici etkisinin deneyin ikinci gününde; bir hafta sonrasına göre daha etkili olduğunu söyledi. Kersbergen, yakın çevrenin algıları etkilediği düşüncesi temel alındığında, insanların büyük boyutlar yerine küçük porsiyonlarla daha sık karşı karşıya kalmasının bu algı etkisinin devamlılığı için elzem olduğunu vurguladı.

 

Etiketler: obeziteporsiyon
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Türkiye’de her 3 kişiden biri obez… Peki çare ne?
Sağlık

Obezite ile mücadele için Uluslararası Sağlıklı Gıdalar Yarışması!

16 Şubat 2021
Grip virüsünü 24 saatte yok eden hap geliştirildi!
Bilim

Kilo vermeyi sağlayan ilaç bulundu! Yeni bir dönem başlıyor…

14 Şubat 2021
Türkiye’de her 3 kişiden biri obez… Peki çare ne?
Sağlık

Obezite, COVID-19’un şiddetini arttırıyor!

14 Aralık 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Perseverance’ın Mars’taki ilk testi başarılı!

Perseverance’ın Mars’taki ilk testi başarılı!

7 Mart 2021
Diyanet İşleri Başkanı’ndan tartışma yaratacak öneri!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş koronavirüse yakalandı!

7 Mart 2021
yarin-hava-durumu-10-aralık

Kuvvetli yağış uyarısı! | 7 Mart 2021 Pazar (yarın) hava durumu

6 Mart 2021
Pandemi güncesi: Almanya’da tedbirler sertleşti, İngiltere ölüm rekoru kırdı!

Evde uygulanabilen koronavirüs testleri Almanya’da satışta!

6 Mart 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.