Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, arı ve kelebek gibi polen yayan böceklerin sayısındaki azalmayı durdurmak üzere önlem önerilerinde bulundu.
Günümüzde, polen yayan böceklerin 10/1’i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya; arı ve kelebek türlerinin sayısında ise 3/1’lik bir azalma söz konusu.
Bu sebeple AB Komisyonu, polen yayan yabani böceklerin sayısındaki azalma ile ilgili ilk AB girişimi önergesini sundu.
Polen taşıyıcıların niçin azaldığı araştırılacak
Yeni önlemler, denetleme ve verileri iyileştirmeye yönelik yeni bir göstergeden ve polen yayan böceklerin sayısındaki azalmanın sosyal ve ekonomik etkilerini ele almak adına değişik sektörler ve politikalar üzerinde AB eyleminin daha iyi koordine olmasından oluşuyor.
AB Komisyonu önergesinde şu konular yer alıyor:
Polen taşıyıcıların sayısındaki azalma ile ilgili olarak, sebepler ve sonuçlar da dahil olmak üzere bilgi toplamak amacıyla alınacak önlemler kapsamında polen taşıyıcı türlerinin doğadaki durumu hakkında kaliteli veri toplanacak. Aynı zamanda Komisyon, polen yayan böcekler için önemli olan doğal yaşam alanlarının da bir listesini oluşturarak, Doğal Yaşam Alanı Yönergesi altında üye ülkelerin verdikleri raporlara dayalı olarak polen yayan böceklerin durumlarının değerlendirilmesini sağlayacak.
Böcek öldürücü ilaçlara sıkı denetim
Böcek öldürücü ilaçların doğadaki durumunun da denetlenmesi için bir proje hazırlanacak. Bu alandaki araştırmalar Horizon 2020 kapsamında desteklenecek.
Polen taşıyıcıların sayısındaki azalmanın sebebini ele almaya yönelik önlemler çerçevesinde tehdit altındaki polen yayan böceklerin doğal yaşam alanları ile ilgili eylem planları oluşturulacak ve üye ülkelere yardım etmek amacıyla girişimlerde bulunulacak.
AB Polen Taşıyıcıları Girişimi
Konuya ilişkin kamuoyu farkındalığının yaratılması, vatandaşlarla çalışılması ve işbirliğinin teşvik edilmesi için AB Komisyonu, özellikle zirai gıda sektöründeki işletmeleri destekleyecek. Polen taşıyıcılar ile ilgili eğitici gereçler okullara dağıtılacak ve çevre yararına olan projelerde gönüllülerin çalışmaları desteklenecek.
AB Polen Taşıyıcıları Girişimi ile 2030’a kadar uzanan uzun vadeli bir bakış açısının oluşturulması ve 2020’de yürürlüğe girecek olan kısa vadeli düzenlemeler geliştirilmesi hedefleniyor.
Komisyon, 2020’nin sonuna doğru uygulamaların gösterdiği gelişimi değerlendirecek ve gerekli görülmesi halinde yeni öneriler getirecek.