Plastik sektöründe ivedi olarak Ar-Ge Merkezi yatırımına ihtiyaç olduğunu belirten Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Reha Gür, “Plastik sektörünün Ar-Ge yatırımı, bütün sanayi kollarına ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Kamunun mevzuat değişikliği desteği ile plastik sektörü firmalarının Ar-Ge merkezlerini en hızlı şekilde hayata geçirmesi gerekiyor” dedi.
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, bütün dünyada kritik öneme sahip olan ve en fazla Ar-Ge yapılan plastik malzemeler konusunda Türkiye’nin de benzer bir yaklaşım sergilemesi gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’de plastik malzemelere yönelik AR-GE merkezlerinin olmaması nedeniyle sektörün katma değeri yüksek yeni ürünlere geçişte zorlandığını belirten Gür, bu süreci kırmak için bir an önce AR-GE ve inovasyona yönelik yatırıma acilen ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
AR-GE desteğine ihtiyaç var
Plastiğin geleceğin malzemesi olduğunu vurgulayan Reha Gür, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimya sektöründe Ar-Ge merkezleri var ama münhasıran plastik üzerine çalışan tek bir Ar-Ge merkezi ne yazık ki yok. Dünyanın yedinci, Avrupa’nın ise ikinci büyük üreticisi durumundaki bir ülke için bu kabul edilemez. Sektör olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ama hemen hemen tamamı KOBİ, hatta büyük bir bölümü de mikro işletme sayılabilecek bir sektörde; Ar-Ge merkezi yatırımı ve işletilmesi çeşitli güçlükler doğuruyor. Bir an önce, sektörümüzün öncelikle stratejik olarak değerlendirilmesi, ardından da sektör mensuplarımızın Ar-Ge merkezlerini kurabilmesi için kamunun mevzuat değişikliği ile desteğinin sağlanması gerekiyor. Çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan plastik sektörü firmalarının 30 tam zamanlı personeli Ar-Ge için istihdam etmeleri mümkün değildir. Ar-Ge Merkezi olabilmenin personel sayısı ivedilikle azaltılmalı ve tek haneli sayılara indirilmelidir.”
Plastik malzemelere yönelik Ar-Ge’nin sadece plastik sektörünü ilgilendirmediğini belirten Gür, “Burada fark etmemiz gereken ana unsur şu; plastik malzemeye yönelik Ar-Ge, diğer sektörleri de çok yakından ilgilendiriyor. Bütün dünya ülkeleri plastikler üzerine stratejik yaklaşım içinde. Bundan geri kalırsak, toplam sanayimizin, ülke ekonomimizin ayağına basmış oluruz. Enerji ithal eden ülkeysek daha iyi yalıtım, daha hafif taşıt araçlarına ihtiyacımız var; bu, plastik ve Ar-Ge demek. Sosyal güvenlikte açık veriyorsak, daha ucuz ve amaca uygun tıbbi cihaz istiyorsak; bu da, plastik ve Ar-Ge demek…” dedi.
En az beş Ar-Ge merkezine acil ihtiyaç var!
PAGDER Başkanı Reha Gür, dünyada plastik malzemelere yönelik AR-GE çalışmalarının önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bunların somut sonuçlarının hali hazırda görülmeye başlandığını, her geçen gün de yeni malzemelerle rekabet avantajı yüksek ürünlerin ortaya çıkacağını vurguladı.
Son dönem çalışmaların, plastik gövdeli uçaklar, taşıt araçlarla somutlaştığını, ısı ya da elektrik iletebilen ya da çok yüksek düzey yalıtım sağlayan plastiklerle tekstilden, elektroniğe kadar her alanda ürünlerin değiştiğini ifade eden Gür, bu teknolojilerin gerisinde kalmanın hayati sonuçlar doğuracağının altını çizdi. Gür, sadece yeni ürünler değil, klasik plastik ürünlerin de kalitesinin ya da rekabet avantajının artırılması için Ar-Ge ve inovasyona, inovatif ürünlere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.
Plastik sektöründe katma değerli ürünlerin yaygınlaşması için Ar-Ge merkezlerine acil ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Gür, “Hem merkezlerin kurulması, hem de işletilmesi sürecinde kamunun desteğini yanımızda görmek istiyoruz. Bu elbette, sektörümüze de bir çağrıdır. Vakit kaybetmeden çalışmalara başlamalıyız. PAGDER olarak bu sürece öncülük etmeye hazırız” dedi.