Pirinç Değirmencileri Derneği, bazı basın yayın organlarında yer alan “150 milyon TL’lik GDO’lu pirinç ithal edildiği” yönündeki haberler üzerine bir açıklama yayınladı. Açıklamada, yüzde 85 oranında yerli tüketimin olduğu ülkemizde, 150 milyon TL’lik pirincin ithalat yoluyla piyasaya sokulmaya çalışıldığı iddiasının, Türk sanayicisine ve çiftçisine zarar verdiği kaydedildi.
Yayınlanan haberlerin Türkiye’de bulunan ürünlerle hiçbir alakası olmadığı vurgulanan açıklamada, “Derneğimiz, tüketicilerin piyasadaki ürünlerin tüketiminde herhangi bir endişe yaşamasını gerektirecek durum olmadığını belirtmektedir.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
“Dünyadaki insanların yarısından fazlasının ana yiyeceği olan pirinç, değerli bir besindir.
04 Nisan 2013 tarihinde çıkan haberlerde Türkiye’de GDO’lu pirince el konulduğu gündeme getirilmiştir. GDO’lu ürünler, dünyada özel gözetim altında üretimi gerçekleşmektedir. ABD tarafından yapılan açıklamalarda GDO’lu pirinç üretiminin olmadığı belirtilmiştir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülkemize GDO’lu ürünlerin girişi yasaklanmıştır. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı hassasiyetle durmaktadır.
Basında yer alan haberde Derneğimiz üyelerinin de bulunduğu firma yetkililerinin yaptığı açıklamalarda da ürünlerin ABD’den alındığı ve alınmadan önce de Tarım İl Müdürlükleri tarafından inceleme yapıldığı ve bu tür bulguya rastlanmadığı belirtilmiştir.
%85 yerli tüketimin olduğu ülkemizde 150 milyon TL.’lik GDO’lu ürünün ithalat yoluyla piyasaya sokulmaya çalışılması iddiası Türk sanayicisine ve çiftçisine zarar vermektedir. Haberin araştırılıp basında yer almasının daha doğru olacağını düşünmekteyiz.
Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın 04 Nisan 2013 tarihinde yapmış oldukları açıklamalarda ülkemizde ürünlerde GDO’lu ürünlerinin giriş yasak olduğu ve konu ile ilgili araştırmaların adli makamlara intikal ettirildiği, işlemler sonuçlanana kadar serbest bölgede dondurulmuş şekilde bekletildiği belirtilmiştir.
04 Nisan 2013 tarihinde yayımlanan haberin Türkiye’de bulunan ürünlerle ile hiçbir alakası yoktur. Derneğimiz tüketicilerin piyasada ki ürünlerin tüketiminde herhangi bir endişe yaşamasını gerektirecek durum olmadığını belirtmektedir.”
Firmalardan da GDO’lu pirinç iddialarına açıklama geldi
Öte yandan iddialara maruz kalan firmalardan da açıklamalar geldi. Tat Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, Mersin’de ele geçirilen çeltikle ilgili, ”Kesinlikle pirinçte GDO bulaşması da yoktur. Sadece çeltiğin 10 binde 4’ünde vardır. O da toz bulaşmasından kaynaklanıyor” derken, Göze Tarım da Avukat Murat Altındere vasıtasıyla açıklama yaptı. Altındere, ürünlerinde herhangi bir GDO maddesinin olmadığını öne sürerek, ürünlerinin ithalattan önce Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından testten geçtiğini ve hiçbir GDO veya başka bir uygunsuz duruma rastlanmadığını savundu. Altındere “Bununla ilgili elimizde rapor mevcuttur” diye konuştu.
Tiryaki Agro Gıda Sanayinden yapılan açıklamada ise kendilerine ait hiçbir ürün hakkında yasal işlem yapılmadığını, kendilerine ait herhangi bir üründe GDO veya yasaklı madde bulunmadığı belirtildi.
Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, Mersin Limanı’nda GDO’lu çeltik ele geçirildiği yönündeki haberlerin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Bu haberin sektörü olumsuz etkilediğini ve kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini savunan Arslan, açıklamasında ”Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalarda da belirtildiği üzere, bugüne kadar ticarete konu olmuş GDO’lu çeltik üretimi hiçbir şekilde yapılmamıştır. Dünyada henüz üretimi yapılmayan bir ürünün ithal edilmesi de söz konusu olamaz” ifadelerine yer verdi. 05.04.2013