Koronavirüse bağlı ölümler 1,5 milyonu aşarken, salgından en fazla etkilenen ABD’de sağlık sistemi alarm veriyor. Salgına karşı umutlar ise aşılarda…
Dünya genelinde etkili olan korona virüs salgınından en fazla etkilenen ülke ABD oldu.
ABD’de sağlık sistemi alarm veriyor!
Vaka sayısı bakımından listenin başında bulunan ABD’de korona virüs salgınına ilişkin durum giderek kötüleşiyor. ABD Hastalık Kontrol Ve Önleme Merkezi tarafından yapılan açıklamada, hastanelerdeki hasta sayısında rekor kırıldığı kaydedilirken, ülkenin halk sağlığı tarihindeki en zor zamandan geçtiği anlamına geldiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, 98 bin 600 kişinin hastanede koron virüs tedavisi gördüğü kaydedildi.
ABD Hastalık Kontrol Ve Önleme Merkezi Direktörü Dr. Robert Redfield, “Gerçek şu ki, Aralık, Ocak ve Şubat ayları oldukça zor geçecek. Aslında, bu dönemler ülke tarihinde halk sağlığının en zor zamanlardan geçtiği dönem olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Hastane kapasiteleri doldu
Ülke genelindeki hastanelerden yapılan açıklamalarda, haftalardır kapasitelerinin ve personellerinin çok zayıfladığı ve bunun sonucunda hasta bakımının zarar görebileceği vurgulanıyor. Ülkenin en büyük sağlık hizmeti sağlayıcısının bulunduğu New Mexico’daki 9 hastanede boş yatak kalmadığı kaydedildi. New Mexico’daki Sağlık Hizmetleri Yetkilisi Dr. Jason Mitchell, “Doktorlar, hemşireler, yataklar ya da vantilatörler gibi kaynaklar tükendiğinde en iyi bakımı veremezsin. Henüz o noktada değiliz ama devlet olarak o noktaya çok yakınız” diyerek, ülkedeki sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu söyledi.
Son 24 saatte can kaybında rekor
Ülkedeki korona virüs vaka ve can kaybı sayıları her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz hafta ortalama 161 bin 448 yeni vakanın tespit edildiği ülkede, bir günde hayatını kaybedenlerin sayısında rekor kırıldı. Son 24 saatte 2 bin 597 kişinin hayatını kaybettiği ABD’de bir günde en fazla can kaybı son olarak 15 Nisan’da görülmüştü.
Ülke genelinde hastaneye yatan hasta sayısında artışın devam etmesi uzmanları da endişelendiriyor. Hastaneye yatış sayısının artmasıyla can kaybı sayısının artabileceğini savunan uzmanlar, ortalama can kaybı sayısının 4 binleri bulabileceğini söylüyor. Uzmanlar, Şükran Günü vesilesi ile vaka ve hastaneye yatış sayılarında artış olmasından endişeli.
Şubat’a kadar 100 milyon Amerikalının aşılanması amaçlanıyor
Korona virüs salgını ile mücadele devam ederken aşı çalışmaları da sürüyor. Pfizer ve BioNTech ile Moderna, ABD’den acil kullanım onayı beklerken, aşıların onay almasının ardından ilk sevkiyatı 15 ve 22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
COVID-19 aşılarının geliştirilmesini, üretimini ve dağıtımını kolaylaştırmak ve hızlandırmak için ABD hükümeti tarafından başlatılan Warp Speed Operasyonu Baş Danışmanı Moncef Slaoui, Şubat ayına kadar 100 milyon ABD’linin aşılanmasının planlandığını söyledi. Slaoui, “Aşıların ölçeğini artırmak ve stok üretimine başlamak için yaptığımız tüm yatırımlar, Aralık ayında 20 milyon insanı aşılamaya, 20 milyon aşı dağıtabileceğimizden emin olmamızı sağlıyor” dedi.
Slaoui, Pfizer ve Moderna’nın FDA’dan acil kullanım onay alması halinde ay sonuna kadar 40 milyon doz aşının dağıtılabileceğini, her bir aşıdan iki doz yapılması göz önüne alınırsa, 20 milyon kişinin aşılanmasının öngörüldüğünü söyledi. Slaoui, 60 milyon aşının daha ocak ayının sonuna kadar dağıtılabileceğini sözlerine ekledi.
Obama, Bush ve Clinton canlı yayında aşı olacak
ABD’de aşı çalışmaları devam ederken, ABD’nin eski başkanlarından şaşırtan bir açıklama geldi. Eski Başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton, ABD halkını teşvik etmek için FDA tarafından onaylanmasının ardından canlı yayında korona virüs aşısı olacaklarını açıkladı.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci’ye güvendiğini söyleyen Obama, “Fauci gibi insanlar, benim kim olduğumu ve ne için çabaladığımı biliyor. Eğer, Fauci aşının güvenli olduğunu söylerse, bunu kesinlikle yapacağım. Canlı yayında yaptırabilirim ya da kayda aldırabilirim” açıklamasını yaptı.
Bush’un Özel Kalem Müdürü Freddy Ford, konuya ilişkin açıklamada, Bush’un Dr. Anthony Fauci ile görüştüğünü ve doğru zamanda, halkı cesaretlendirmek için aşı olmak istediğini söylediğini aktardı. Ford, “Birincisi, aşıların güvenli olduğunun kabul görülmesi ve öncelikli topluluklara uygulanması gerekiyor. Ardından, Başkan Bush kendisi için sıraya girecek ve kamera önünde memnuniyetle aşı yaptıracak” ifadelerini kullandı.
Clinton’ın Basın Sözcüsü Angel Urena ise, “Eski Başkan Clinton, kesinlikle aşı yaptıracaktır. Tüm ABD’lilere teşvik edecekse halka açık bir ortamda yapacak” dedi.
İtalya’da son 24 saatte Covid-19’dan 684 ölüm
Avrupa’da yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınında vaka sayıları ve can kaybı hızla artıyor. İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 207 bin 143 test yapıldığı, 20 bin 709 yeni pozitif vaka tespit edildiği bildirildi. Son 24 saatte 38 bin 740 kişinin virüsü yenerek iyileştiği belirtilirken, 684 kişinin de hayatını kaybettiği aktarıldı. Ülkede son verilerle birlikte toplam vaka sayısı 1 milyon 641 bin 610’a, toplam can kaybı ise 57 bin 45’e yükseldi. Ülkede toplam aktif vaka sayısı ise 761 bin 230 olarak açıklandı.
İtalya’da yoğun bakımdaki Covid-19 hastası sayısında cuma gününden beri görülen azalma eğilimi de devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, salgına ayrılan yoğun bakım yataklarının 47’sinin daha boşaldığını ve ülke genelinde Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının 3 bin 616’ya düştüğünü belirtti.
Sağlık Yüksek Kurulu’nun, 25 Kasım-1 Aralık haftası ile önceki hafta verileri ile karşılaştırma yaptığı haftalık raporuna göre, yeni Covid-19 vakalarının sayısında yüzde 23,5 azalma kaydedildi. 21-27 Ekim haftasından bu yana en düşük yeni vaka sayısı kaydedilen haftada yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da yüzde 4 oranında azaldı. Ancak Covid-19 nedenli can kayıplarında aynı hafta içinde geçtiğimiz haftaya oranla yüzde 4,2 artış kaydedildi.
İngiltere’de karantina sona erdi
İngiltere’de yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınında son 24 saatte 648 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 59 bin 699’a yükseldi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ülkede son 24 saatte 16 bin 170 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayısı 1 milyon 659 bin 256’ya ulaştı.
Ülkede salgınla mücadele kapsamında uygulanan 1 aylık genel karantina sona erdi. Restoranlar, kafeler ve mağazalar yeniden faaliyete geçti. Halk, maske ve sosyal mesafe kuralları çerçevesinde 1 ayın sonunda serbest bir şekilde sokağa çıktı. İngiltere genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından sabah saatleri itibarıyla mağazalar ve spor salonları ile hayati önem taşımayan ürünlerin satıldığı birçok dükkan da yeniden açıldı.
İstatistiklere göre Avrupa’nın Covid-19 ile en zor başa çıkan ülkelerinden olan İngiltere’de 1 aylık karantina sürecinde vaka sayıları yüzde 30 azaldı.
3 aşamalı sisteme geçildi
İngiltere parlamentosunda yapılan oylama ile birlikte sona eren karantinanın ardından 3 aşamalı sisteme geçiş kararı verildi. 291 oyla kabul edilen 3 aşamalı sistemle birlikte alınacak önlemler ise şu şekilde:
1. aşamada restoran ve barlar 23.00’e kadar açık kalabilecek, mümkünse evden çalışılacak.
2. aşamada kapalı mekanda başka bir hane üyesiyle görüşülemeyecek, dışarıdaki buluşmalar ise 6 kişiyle sınırlandırılacak, barlar yalnızca restoran olarak hizmet verebilecek, alkollü içecekler sadece yemeklerin yanında satılabilecek.
3. aşamada ise kapalı spor salonları hizmet veremeyecek, gerekli olmadığı sürece seyahat edilemeyecek, barlar ve restoranlar yalnızca paket servisi yapabilecek ve spor etkinlikleri düzenlenemeyecek.
İngiltere’nin başkenti Londra yüksek korona virüs vaka sayılarına rağmen 2. aşamada kalırken, Manchester ve Liverpool gibi kuzey şehirleri ise 3. aşamada bulunuyor.
İngiltere’ye aşı sevkiyatı başladı
İngiltere’nin ABD’li Pfizer ile Alman BioNTech tarafından korona virüse karşı geliştirilen aşıyı onaylanmasının ardından, aşıları taşıyan tırlar binlerce doz aşı ile Belçika’nın Puurs kentinde bulunan Pfizer üretim merkezinden ayrıldı. Tırların, kısa süre içerisinde İngiltere’ye ulaşması ve aşılamanın başlaması bekleniyor.
İngiltere halihazırda 40 milyon doz sipariş etti. Aşıların 2 doz halinde yapılması göz önünde tutulursa, 20 milyon kişiye aşı yapılması planlanıyor.
Fransa’da son 24 saatte 313 kişi hayatını kaybetti
Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede son 24 saatte 14 bin 64 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 2 milyon 244 bin 635’e ulaştığı bildirildi. Son 24 saatte 313 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, toplam can kaybının da 53 bin 816’ya yükseldiği aktarıldı. Ülke genelinde bin 212’si yoğun bakımda olmak üzere toplam 8 bin 625 kişi hastanelerde tedavi altında bulunuyor.
Eski Fransa Cumhurbaşkanı hayatını kaybetti
1974-1981 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapmış tarihi siyaset adamı Valery Giscard d’Estaing, koronavirüsten hayatını kaybetti. Tours kenti hastanesinde yatan eski Cumhurbaşkanı, 94 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Eski Devlet Başkanının cenazesinin aile içinde gerçekleşeceği öğrenildi.
Giscard d’Estaing Cumhurbaşkanlığı döneminde oy kullanma yaşını 21’den 18’e düşüren, kürtajı yasallaştıran ve Avrupa siyasetine önem veren bir cumhurbaşkanı olmuştu.
Almanya’da korona tedbirleri 10 Ocak’a kadar uzatıldı
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 16 eyaletin başbakanıyla bir araya geldiği toplantıda, ülke genelinde Covid-19 tedbirlerinin 10 Ocak 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi.
Bulaşma oranlarının halen çok yüksek olduğunu ve oranları düşürmek için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirten Merkel, tüm mevcut korona önlemlerinin tatil günlerindeki gevşeme dışında 10 Ocak’a kadar uzatılacağını bildirdi. Başbakan Merkel, “Temasları olabildiğince azaltmak çok önemli. Çünkü virüs aldatılamaz” dedi.
2021’in ilk çeyreğinde BioNTech ve Moderna şirketlerinden 7 milyon doz aşı alınacağını, bunların güvence altına alındığını söyleyen Merkel, kişi başına 2 aşı yapılması gerektiğinin de altını çizdi.
Almanya’da federal hükümet ile eyalet temsilcileri, 4 Ocakta tekrar bir araya gelerek pandemi tedbirlerinin geleceği hakkında yeni kararlar alacak.
Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre Almanya’da son 24 saat içerisinde koronaya bağlı ölüm vakası sayısı 487 olarak kaydedilirken, 17 bin 270 yeni vaka tespit edildi.
Sputnik V aşısı, gönüllülere uygulanıyor
Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısı hakkında soru işaretleri devam ederken, aşının gönüllülere uygulanmasına devam ediliyor.
Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Ulusal Araştırma Merkezi ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu tarafından Rusya’da Sputnik V aşısı geliştirilirken, Rusya Sağlık Bakanlığı 11 Ağustos’ta aşıyı tescil etmiş ve Sputnik V aşısı dünyada tescil edilen ilk korona virüs aşısı olarak kayıtlara geçmişti. Sputnik V aşısı, klinik denemelerinin üçüncü fazında 40 bin gönüllüye uygulanıyor. Bununla birlikte ülkede aşının etkinliği ile ilgili yapılan araştırmalar kamuoyuna duyurulurken Rusya aşının etkinlik oranını yüzde 92 olarak açıklayarak aşının güvenilirliği konusunda dünya kamuoyunu ikna etmeye çalışıyor.
İkinci aşının klinik deneyleri sürüyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katıldığı Birleşmiş Milletler (BM) toplantısından Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) toplantısına kadar bütün platformlarda aşıyı tavsiye ederken Rusya’nın geliştirdiği ikinci aşı olan EpiVacCorona’nın klinik deneyleri de devam ediyor. Putin ayrıca Rusya tarafından üçüncü bir aşının da geliştirilmeye devam ettiğini de bütün toplantılarında kamuoyuna duyuruyor.
Bazı ülkeler Rus aşısını test etmeye devam ediyor
Rusya geliştirdiği korona virüs aşısının seri üretimine devam ederken, Putin üretilen aşıların önümüzdeki hafta halka uygulanması talimatını verdi. Rusya’nın pazarlamaya çalıştığı aşıyı Macaristan, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Filipinler gönüllüler üzerinde denemeye devam ediyor. Filipinler’in, Rus aşısını satın alarak 60 milyon vatandaşını aşılatmak için 1 buçuk milyar dolarlık bir bütçe ayırdığı öğrenildi.
Geçen hafta Hindistan’a gönderilen Rus aşısı, gönüllülere uygulanıyor. Şu ana kadar hiçbir ülke Rusya ile aşı alımı konusunda resmi anlaşma yapmazken, bu anlaşmaların denemelerden sonra yapılması bekleniyor.
Rusya’da aşı olan 20 kişi yine Covid-19’a yakalandı
Moskova Devlet Tıp Üniversitesi Sechenov’da Enstitü Direktörü Vadim Tarasov, Rusya’da Sputnik V aşısının testlerinde aşının birinci dozunu alan 20 kişinin enfekte olduğunu duyurdu. Aşının tam olarak bağışıklığa etki etmeden virüsün insana nüfuz edebileceğini de ifade eden Tasov, “Bu kişilerin aşılandıktan sonra Covid olduklarını söylemek doğru değil. Aşılandıysanız ve birinci ile ikinci doz arasında hastalandıysanız, bu aşının henüz bağışıklık yanıtı geliştirmemiş olmasından kaynaklı” diyerek, uygulanan aşının 42 günde insanda bağışıklık geliştirebileceğini söyledi.
Filistin’de OHAL uygulaması 1 ay daha uzatıldı
Filistin’de yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını ile mücadele kapsamında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulaması 30 gün daha uzatıldı.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkede salgınla mücadele kapsamında OHAL uygulamasının 30 gün daha uzatılmasını içeren kararnameyi imzaladı. Böylelikle ülkede ilk korona virüs vakasının tespit edildiği Mart ayından bu yana OHAL uygulaması 4. kez uzatılmış oldu.
Filistin Sağlık Bakanı Mai al-Kaileh, son 24 saatte 2 bin 188 yeni korona virüs vakası tespit edildiğini ve 16 kişinin de virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini bildirdi. Son verilerle birlikte ülkede toplam vaka sayısı 90 bin 192’ye, toplam ölü sayısı ise 763’e yükseldi.
İsrail Başbakanı Netanyahu: “Halk seçim değil, aşı istiyor”
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, muhalefetin İsrail parlamentosu Knesset’i feshetme önerisinin kabul edilmesi üzerine, Mavi ve Beyaz Hareketi’nin lideri ve Savunma Bakanı Benny Gantz’ı seçimlerin yolunu kesmeye çağırdı. Netanyahu, “Böyle günlerde sandık başına gitmemeliyiz. İsrail halkı seçim değil, birlik istiyor, seçim propagandası değil, aşı istiyor. Koronadan öğrendiğimiz şey, virüs sağ ile sol arasında ayrım yapmıyor. Bir araya gelerek siyasi çıkar bir kenara bırakılmalıdır” dedi.
Benny Gantz, Netanyahu’nun açıklamalarına cevap vererek, “Manevra zamanı bitti, örtbas etme ve yalanlar yolculuğu bitti, eylemlerin sınavı geldi” dedi.
Knesset’in feshedilerek dördüncü genel seçimin gerçekleştirilmesi için önerinin yapılacak 3 oylamada da kabul edilmesi gerekiyor.
Japonya’da olimpiyatlarda her 4-5 günde bir test uygulanacak
Korona virüs pandemisi nedeniyle 2021 yılına ertelenen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları için geri sayımın sürdüğü Japonya’da, virüs riski karşısında alınacak önlemler netleşiyor. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için ülkeye gelecek sporculara, semptom göstermeseler dahi 4-5 günde bir Covid-19 testi yapılması planlanıyor.
Oyunlar süresince yaklaşık 10 bin kişiye ev sahipliği yapması beklenen Olimpiyat Köyü’nde kitle enfeksiyonlarının önüne geçmeyi hedefleyen Japonya hükümetinin, yurtdışından etkinliğe seyirci kabul edilip edilmeyeceğine dair kesin kararı ise ilkbahar aylarında vermesi bekleniyor.
Ülkede son günlerde yeniden artış gösteren Covid-19 vakaları dev organizasyonun geleceği ile ilgili kaygıları yeniden gündeme taşımıştı. Ülkede korona virüsten enfekte olan kişi sayısı dün itibariyle 154 bin 168’e yükselmiş, 2 bin 238 kişinin virüs nedeniyle nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Japonya’da olimpiyatların 23 Temmuz 2021’de, paralimpik oyunlarının ise 24 Ağustos 2021’de başlayacağı açıklanmıştı.
İHA