Dünyada yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınında ABD’den sonra en çok ölümün yaşandığı 2’inci ülke Brezilya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 172 bini aşarken, toplam vaka sayısı 6 milyon 314 bin 740 oldu.
İtalya’da korona virüse bağlı can kayıpları artmaya devam ediyor.
İtalya’da son 24 saatte 627 ölüm
İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede son 24 saatte yapılan 130 bin 524 testte 16 bin 377 yeni pozitif vaka tespit edildiği ve 627 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi. Ülkede toplam vaka sayısının 1 milyon 601 bin 554’e, toplam can kaybının 55 bin 567’ye ulaştığı aktarıldı. Ülkede toplam aktif vaka sayısı ise 788 bin 471’e geriledi. Bakanlık, son 24 saatte 23 bin 4 kişinin virüsü yenerek sağlığına kavuştuğunu aktardı.
Ülkede yoğun bakımdaki Covid-19 hastası sayısında Cuma gününden bu yana devam eden düşüş devam ediyor. Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hasta sayısının son 24 saatte 9 kişi azalarak, toplam 3 bin 744’e gerilediği bildirildi.
Fransa’da Covid-19’a bağlı 408 ölüm
Fransa’da korona virüs salgınında son 24 saatte 408 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 52 bin 731’e yükseldi.
Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son 24 saatte 4 bin 5 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 2 milyon 222 bin 488’e ulaştı. Ülke genelinde bin 344’ü yoğun bakımda olmak üzere toplam 9 bin 256 kişi hastanelerde tedavi altında bulunuyor.
Dünyada en çok ölümün yaşandığı 2. Ülke!
ABD’den sonra dünyada Covid-19 salgını nedeniyle en fazla can kaybının yaşandığı 2. ülke olan Brezilya’da 262 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam ölü sayısı 172 bin 848’e ulaştı. Toplam vaka sayısının 6 milyon 314 bin 740’a ulaştığı ülkede, korona virüsten kurtulan hasta sayısı 5 milyon 578 bin 118’e yükseldi. Ülkede 563 bin 774 aktif korona virüs hastasından 8 bin 318’inin durumu kritik. Ülkede bir milyon kişide ortalama 29 bin 621 vaka görülürken, yine bir milyon kişide ortalama 811 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybediyor.
Son bir haftalık süreçte Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Esprito Santo, Rio de Janeiro, Acre, Amazonas, Cear ve Sergipe eyaletlerinde ölüm oranları artış göstermeye devam ediyor. Özellikle Rio De Janeiro’da yoğun bakım ünitesi yataklarının yüzde 92’si doldu. Son bir hafta içinde yoğun bakım yatağı bekleyen kişi sayısı ise yüzde 140 arttı.
Pandemiye Bolsonaro etkisi!
Brezilya’nın korona virüs savaşını kaybetmesinin en büyük nedeni ise hastalığı “gripçik” olarak hafife alan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun tavrı oldu. 20 Mart’ta verdiği bir röportajda, 2018’de uğradığı bıçaklı saldırıdan sonra gripçiğin kendisini başkanlık koltuğundan indirmeye gücünün yetmeyeceğini söyleyen, yandaşlarıyla mitingler düzenleyerek bir araya gelen Bolsonaro, maske takmayı reddetti. Karantina önlemleri kapsamında kapanmalar nedeniyle eyalet valilileri ile ciddi sorunlar yaşayan Bolsonaro, valilileri tehdit etti.
Bolsonaro daha sonra korona virüse yakalandı ve tedavi sonucunda iyileşti. Bu süreçte Dünya Sağlık Örgütü’nün “işe yaramıyor” dediği ilacı kullanmaları için halka mesaj gönderen Bolsonaro, doktorları ise bu ilacı reçetelere eklemeleri konusunda zorladı. Ancak Jair Bolsonaro, sosyal medyada yaptığı son canlı yayında, Covid-19 için gripçik ifadesini kullandığını yalanladı. Bolsonaro, canlı yayında buna dair video veya ses kaydı bulunmadığını iddia etti.
16 milyon kişinin bilgileri sızdırıldı
Brezilya’da bir doktor, Sağlık Bakanlığı’nda gizli kalması gereken 16 milyon kişinin verilerini yayınladı. Bunlar arasında Jair Bolsonaro ve eşinin bilgileri de yer aldı. Herkesin adres, telefon numarası ve sağlık durumlarıyla ilgili özel veriler halka açıldı. Bilgileri sızdıran Sao Paulo’daki Albert Einstein Hastanesi çalışanı işten atıldı.
Ukrayna Sağlık Bakanı, Türkiye’yi örnek gösterdi!
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Bakanlar Kurulu’nun talimatıyla 11 Kasım’da alınan kararla, “hafta sonları yasakları” başlatılmış ve kafe, restoran, alışveriş merkezi, eğlence merkezleri gibi insanların toplu şekilde vakit geçirdiği yerler hafta sonları kapatılmıştı.
Sağlık Bakanı Maksim Stepanov, 3 haftadır uygulanan hafta sonu karantinasının işe yaramaması ve vaka sayılarının düşmemesi üzerine hafta sonu yasağını kaldırdıklarını açıkladı. Alınan yasaklara riayet edilmediğini ve halkın disiplinsiz davrandığını vurgulayan Stepanov, “Türkiye’de sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasağın işleyişi kontrol altında tutulacak ve olumlu sonuçlar alacaklar. İsrail de komple karantina uygulamasına geçti ve olumlu sonuç aldılar. Biz hafta sonu yasağını getirdik. Bazıları hafta sonunu bekledi, karantinanın işe yarayıp yaramayacağını görmek için. Birkaç Belediye Başkanı da açıklama yaptı ‘kurallara uymayacağız’ diye. Restoran gibi yerler açık kaldı ve sonra olanlar oldu. Bizi reçete yazan doktor gibi düşünün. Size ilaç yazıyorsak onu kullanmalısınız, eğer kullanmazsanız iyileşemezsiniz” ifadelerinde bulundu.
Ukrayna Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre son 24 saatte yapılan 62 bin 327 test sonucuna göre, 12 bin 498 kişinin korona virüs testi pozitif çıktı. Bin 470 kişi hastaneye kaldırılırken, 10 bin 23 kişi eski sağlığına geri kavuştu ve 221 kişi ise hayatını kaybetti.
Vietnam’da 89 gün sonra ilk yerel Covid-19 vakası!
Korona virüs salgını birçok ülkede yeniden etkisini arttırmaya başladı. Vietnam’da 89 gün sonra ilk kez yerel Covid-19 vakası tespit edildi. Yetkililer, yerel vakanın iki hafta önce Japonya’dan döndükten sonra test sonucu pozitif çıkan bir uçuş görevlisi ile temaslı olduğunu aktardı.
Sağlık Bakanı Nguyen Thanh Long, kentlere ve devlet kurumlarına tarama ve kontrolleri sıkılaştırma talimatı verildiğini, 32 yaşındaki adamın 89 gün sonra bildirilen ilk yurt içi vaka olarak onaylanmasının ardından temas izleme çalışmalarının başlatıldığını ifade etti.
Vietnam, sıkı karantina ve takip önlemleri sayesinde, Nisan ayında korona virüs salgınını hızlı bir şekilde kontrol altına almayı başararak, ekonomik faaliyetleri Asya’nın çoğundan daha önce faaliyete geçirmişti. Temmuz ayından bu yana 89 gündür Vietnam’da yurt içi kaynaklı vaka tespit edilmemişti.
Vietnam’da salgının başından bu yana toplam bin 346 vaka tespit edilirken, 35 can kaybı yaşandı.
Hırvatistan Başbakanının testi pozitif çıktı!
Eşinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine kendisini karantinaya alan Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic’in Covid-19 testinin, pozitif çıktığı duyuruldu.
Hırvatistan hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “Salgın hastalık uzmanlarının tavsiyeleri üzerine Başbakan Andrej Plenkoviç’e Pazartesi günü yeniden yapılan testin sonucu pozitif çıktı. Başbakan şu anda kendini iyi hissediyor. Faaliyetlerini ve sorumluluklarını evinden yerine getirmeye devam ediyor. Doktorların ve epidemiyologların tüm talimatlarını uygulayacak” denildi.
Hırvatistan’da toplam vaka sayısı 128 bin 442’ye, toplam can kaybı ise bin 786’ya ulaştı.
Almanya’da tedavi gören Cezayir Cumhurbaşkanı taburcu edildi
Almanya’da 28 Ekim’den bu yana korona virüs tedavisi gören Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune’un hastaneden taburcu edildiği açıklandı. Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 1 aydır Almanya’da tedavi gören Tebboune’un yakın zamanda evine döneceği aktarıldı.
İHA