Yeni geliştirilen bir alg biyoreaktörü, atmosferden yaklaşık 4 dönümlük bir alandaki ağaca eşdeğer karbon dioksit toplayabiliyor. Bu yeni gelişme, yaklaşmakta olan iklim felaketine karşı kalabalık şehirlere önemli bir araç sağlayabilir.
Hypergiant Industries firmasının Yapay Zeka sistemleri kullanarak geliştirdiği Eos Bioreactor prototipi 1.8 metreküplük hacme sahip, alg ile dolu bir kutu olarak düşünülebilir. Firma, geliştirdikleri biyoreaktörün 400 ağaç kadar karbon yakalama kapasitesine sahip olduğunu öne sürüyor.
Karbon yakalama teknolojileri, karşı karşıya olduğumuz iklim değişikliği problemine karşı oldukça büyük önem arz ediyor. Bugüne dek, büyük ölçekte ve uygulanabilir bir karbon yakalama sistemi geliştirilebilmiş değildi.
Alg kullanılan biyoreaktörler, karbon yakalamaya biyolojik bir yaklaşımla çalışıyor. Bu konsept, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda daha önce test edildi.
Hem karbon dioksit temizliyor, hem de yenebiliyor
Karbon dioksit kullanarak hayatta kalan canlılar olan algler, daha sonra besinsel protein kaynağı olarak da kullanılabiliyor.
Futurism internet sitesine açıklama yapan Hypergiant firması yetkilileri, geliştirdikleri biyoreaktörün planlarını erişilebilir bir şekilde yayınlamayı; bu sayede cihazın ev ve ofislerde kullanılabilecek değişik versiyonlarının üretilebilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Hypergiant CEO’su Ben Lamm, “Bu cihaz, üzerinde yaşadığımız gezegeni düzeltmeye yönelik bir çalışmamız. Aynı amacı taşıyan başka kişilerle de birlikte çalışmak, onlara ilham vermek istiyoruz” diye konuştu.