Okyanusların geleceğinin iklim değişikliği, kirlilik ve zarar verici balıkçılık uygulamaları gibi tehditlerin yükü altında olduğunu BM Genel Sekreteri António Guterres, “mavi evimiz” olan okyanusların barışçıl, güvenli, cömert ve sağlıklı kalmasını sağlamak üzere küresel eylem için çağrı yaptı.
Bu yıl 8 Haziran Dünya Okyanus Günü, BM tarafından 5-9 Haziran 2017 tarihleri arasında New York’ta ilk kez toplanan Okyanus Konferansı kapsamında kutlandı. Okyanus Konferansı Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 14’üncüsü, Sudaki Yaşam’ın korunmasına dair taahhütleri güçlendirmeyi hedefliyor.
“Okyanuslar hedeflere ulaşmak için önemli”
BM Genel Sekreteri António Guterres, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, okyanuslardan sürdürülebilir şekilde faydalanmanın ekolojik ve ekonomik hedeflere ulaşmada büyük önem taşıdığını vurguladı.
Dünya Okyanus Gününün sürdürülebilir bir geleceğin savunuculuğunu yapmak için önemli bir fırsat oluşturduğunu bildiren Guterres, okyanusların geleceğinin iklim değişikliği, kirlilik ve zarar verici balıkçılık uygulamaları gibi tehditlerin yükü altında olduğunu belirterek, “Okyanusların korunması ve sürdürülebilir şekilde kullanılması ancak okyanusların yüz yüze olduğu tehditleri etkin olarak ele almayı başarırsak mümkün olabilir. Bu nedenle geleceğimiz bilgiyi paylaşan ve ortak sorunlara çözümler bulan kolektif hareketlerimizle belirlenecek” dedi.
Guterres, “mavi evimiz” olan okyanusların barışçıl, güvenli, cömert ve sağlıklı kalmasını sağlamak üzere küresel eylem için çağrı yaptı.
“Okyanuslardaki değişimler ölçülemiyor”
UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova da Dünya Okyanus Günü açıklamasında, sağlıklı okyanuslar için sağlam küresel okyanus bilimi bilgisine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
İrina Bokova, “Ölçemediğimizi idare edemeyiz, hiç bir ülke okyanuslarda gerçekleşen büyük değişiklikleri ölçemiyor. Fiji’den İsveç’e Namibya’dan Arktik’e tüm hükümetler ve ortakları bilim temelli ortak politikalar oluşturmak için bilgiyi paylaşmalılar” ifadesini kullandı.