Özellikle Güney Amerika, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ve Orta Amerika’yı etkisi altına alan zika virüsünün hamilelerde rastlanması ve bebeklerde anomaliler görülmesine neden olması nedeniyle ardı ardına birçok ülkede kadınlara ‘HAMİLE KALMAYIN’ uyarısı yapıldı. Salgın sırasında en az 10 yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtiliyordu ancak aşı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı ve insanlar üzerinde deneme aşamasına ulaşıldı.
33 ülkeye yayılan Zika virüsüne karşı aşı geliştirme çalışmaları öngörülenden hızlı ilerliyor. Salgın sırasında en az 10 yıla ihtiyaç olduğu belirtiliyordu. Zika virüsü aşısı, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı ve insanlar üzerinde deneme aşamasına ulaşıldı.
Konuyla ilgili açıklama, Inovio Pharmaceuticals ve GeneOne Life Science ilaç şirketlerinden yapıldı. Buna göre, zika aşısı FDA tarafından onaylandı ve gelecek haftalarda insanlar üzerinde denemelere başlanacak.
Açıklamada, aşının ilk olarak 40 gönüllü üzerinde deneneceği ve sonuçlarının 2016 sona ermeden açıklanacağı belirtildi.
Zika virüsü nedir?
Zika virüsü, insanlarda Zika ateşi veya Zika hastalığı olarak bilinen hastalığa neden oluyor. Hastalığın insanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçtiği belirtiliyor. Virüs hamile kadınlara bulaştığında ise bebeklerde anomaliler görülmesine yol açıyor. Bugüne kadar birçok bebeğin ölümüne de yol açan virüs yüzünden çok sayıda bebek “mikrosefali” denen küçük kafa anomalisi ile doğuyor.
Salgının ise başlıca belirtileri, ateşli kas ağrıları, döküntüler, halsizlik, yorgunluk ve kusma. Dünya Sağlık Örgütü, 2016’da 33 ülkeye yayıldığı saptanan virüse karşı acil durum ilan ederken, virüsün Aedes cinsi bir sivrisinek türü ile yayıldığı belirtiliyor.
1947 yılında ilk olarak Güney Afrika’da maymunlarda görülen ve daha sonra insanlarda da tespit edilmeye başlanan zika virüsü, son bir yıl içerisinde Brezilya’da başlayarak yayılım gösterdi. Grip hastalığının belirtileriyle benzerlik gösteren virüs, sadece sivrisinek ısırmasıyla değil, kan ve cinsel yolla da bulaşabiliyor.
Zika virüsünün en çok hamile kadınları etkisi altına alıyor. Anne karnında bebek ölümlerine ve küçük kafalı bebekler meydana gelmesine sebep olan virüs, bebek ölümlerine neden olması yüzünden Peru, Şili ve Brezilya’da kırmızı alarm verilmesine neden oldu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN