Eş anlamlı kelimeler eğitim hayatı boyunca öğrencilerin karşısına çıkıyor. Bu kelimelerin bazıları gündelik hayatta pek sık kullanılmasa da eş anlamlısını duyunca kulağa aşina geliyor. Peki, nihayet kelimesinin eş anlamlısı nedir? İşte TDK’ya göre cevabını görmek için okumaya devam edin.
Nihayet Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir?
Türk Dil Kurumu, nihayet kelimesinin eş anlamlısı olarak sonunda kelimesini göstermektedir. Yazılışları farklı, anlamları aynı olan bu kelimeler birbiri yerine kullanılabilir. Eş anlamlı kelimelerin cümle içerisinde yer değişikliği yapıldığı zaman, cümlede bazı anlam kaymaları var gibi gözükse de genel olarak birebir değiştirilebilir. Bu durum sıklıkla Türkçede kulağa aşina gelme durumu ile açıklanabilir.
Buna örnek olarak; ‘Yeni evinizde güle güle oturun’ yerine ‘Yeni konutunuzda güle güle oturun’ cümlelerini verebiliriz. Ev ile konut kelimeleri eş anlamlı olsalar bile ‘konut’ kelimesi cümle içerisinde kulağa değişik gelebilir.
Nihayet kelimesinin anlamı
İsim olarak son; zarf olarak ise sonunda ve -den başka bir şey değil anlamına gelir. Arapça kökenli bir kelimedir. Nihayet kelimesi yerine sonunda kelimesi de kullanılabilir.
Eş anlamlı kelimelerin mantığı
Genelde biri yabancı kökenli olan eş anlamlı kelimelerin, Türkçedeki yeri olarak belirtilebilir. Yabancı kelimelerin Türkçeye girmesi ile beraber ilişiği kurulan kelimeler, eş anlamlı olarak ifade edilebilir. Türkçe en zengin diller arasında yer alır, bu zenginliğin gerekli sebepleri vardır. Bunlardan biri de hiç şüphesiz Türkçenin tarihidir.
Eş anlamlı kelimeler aynı cümle içerisinde yer değişikliği yaparak kullanılabilirler. Bazen cümle anlamında kayma var gibi görünse de çoğunlukla birebir değişiklik yapılabilir.
Nihayet kelimesinin cümle içerisinde kullanımı
Kelimelerin daha net anlaşılması için cümle içerisinde kullanmak gerekirse;
-Nihayet üniversite için beklediğim puanı aldım.
-Tüm ödevlerim, nihayet bitti!
gibi örnekler verilebilir.
Türkçede birçok kelimenin eş anlamlısı vardır. Nihayet kelimesi – eş anlamlısı sonunda– gibi birçok kelimenin Türk Dil Kurumu’na göre eş anlamlarına buradan göz atabilirsiniz.