NASA’nın Mars’a gönderdiği Curiosity keşif arası, uzayda yaşam emaresi olarak kabul edilebilecek, sıra dışı bir kimyasal element karışımı buldu.
Karbon, dünyadaki yaşamın temel taşı, organik hayatın ve tüm canlıların ortak yapı taşıdır. Bu nedenle başka gezegenlerde karbon keşfedilmesi bilim insanlarını her zaman heyecanlandırıyor.
Tabi ki dünya dışında bir yerde karbona rastlanması, yaşamın varlığına kesin bir delil değil. Ancak ciddi bir olasılık.
Toplam 24 toz numunesi Curiosity tarafından kimyasalların ayrılması için ısıtıldı. Bu numunelerde farklı oranlarda karbon 12 ve karbon 13 izotopları içeren karışımlar bulundu. Karbon 12 ve karbon 13 izotopları, karbon döngüsünün zaman içerisinde nasıl değiştiğini gösterebilen 2 stabil karbon izotopudur.
Örnekleri özellikle şaşırtıcı yapan unsur, bazı örneklerde zengin karbon 13 bulunması, bazı örneklerdeki karbon 13’ün ise aşırı derecede tükenmiş olması. Bunlar, dünyanın modern çağındaki karbon döngüsünde oluşanlardan farklı, sıra dışı süreçlere işaret ediyor.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde yerbilimci olan Christopher House, “Güneş Sistemi’mizde bulunan karbon 12 ve karbon 13 miktarı, Güneş Sistemi’nin oluşumunda var olan miktarlarla aynı. Her ikisi de her yerde bulunuyor. Karbon 12’nin karbon 13’e göre daha hızlı reaksiyonu girmesi nedeniyle, bu 2 elementin örneklerdeki göreceli miktarına bakmak karbon döngüsünü açığa çıkarabiliyor” diye konuştu.
NASA'nın Curiosity Rover Twitter hesabından da konuyla ilgili bir paylaşım yapıldı.
🧐Curiouser & curiouser! I found samples with unusual carbon isotopes, which are key in understanding the evolution of planets. On Earth, this is linked to life but it may still be created by geology. What does it mean on Mars? Ah, that’s the great puzzle! https://t.co/xLKj8QmEL9 pic.twitter.com/L3Gf8oFctP
— Curiosity Rover (@MarsCuriosity) January 18, 2022
Araştırmacılar bu konuda birkaç senaryoyu değerlendiriyor. İlk ihtimal, Güneş Sistemi’nin birkaç yüz yılda bir içinden geçtiği büyük bir moleküler toz bulutlar. Bunlar, arkasında karbon birikintileri bırakabiliyor.
Diğer bir senaryo ise karbondioksitin biyolojik olmayan süreçlerle organik bileşiklere dönüşmesi. Burada da ultraviyole ışınların tetikleyici olabildiği söyleniyor.
Üçüncü ihtimal ise ultraviyole ışık veya mikropların, geçmişte biyolojik süreçler yoluyla üretilen metanı dönüştürmüş olması. Bu ihtimal, bulunan karbonun bir canlı faaliyeti sonucunda ortaya çıkmış olması anlamına geliyor.
House, "Karbon 13 açısından aşırı derecede yoksun örnekler, Avustralya'dan 2,7 milyar yıllık tortudan alınan örneklere benziyor. Bu örnekler, metanın antik çağlardaki mikrobiyal matlar tarafından tüketildiği biyolojik aktivite nedeniyle ortaya çıktı. Ancak bu Mars için geçerli değil. Çünkü Mars, dünyaya göre farklı madde ve süreçler sonucu oluşmuş bir gezegen olabilir."
NASA’nın Mars’taki Curiosity görevi devam ederken araştırmacılar tüm ihtimalleri değerlendiriyor.
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.