Gıda Hattı

Mustafa Sandal kimdir? Mustafa Sandal'ın hayatı!

11 Haziran 2022, 18:22
Paylaş
Mustafa Sandal kimdir? Mustafa Sandal'ın hayatı!
Mustafa Sandal kimdir? Başarılı şarkıcı ve sporcu olan Mustafa Sandal hayatı ve evliliği gündeme bomba gibi düştü. İşte Melis Sütşurup ile evlenen Mustafa Sandal biyografisi...

Mustafa Sandal kimdir? Şarkı yazarı ve şarkıcı olan Mustafa Sandal hayatı ve evliliği yeniden gündem oldu. İşte hayatı...

Mustafa Sandal biyografi

doğum; 11 Ocak 1970, İstanbul

mesleği; Türk şarkıcı-şarkı yazarıdır.

90'lı yılların başlarında çok sayıda şarkıcıya verdiği bestelerle müzik piyasasında önemli bir tanınırlığa ulaşan sanatçı 1994 yılında yayınladığı ilk stüdyo albümü Suç Bende ile önemli bir ticari başarı yakalayarak tüm Türkiye'de tanınan bir sanatçı haline geldi. İlk albümünün ardından 1996 yılında Gölgede Aynı isimli albümüyle pek çok ödül kazandı. 1998 yılında Detay adlı çalışmasıyla müzik piyasasına hızlı bir giriş yapan Mustafa Sandal bu albümle de önemli bir ticari başarı yakaladı ve "Aya Benzer" isimli parçasıyla listelerde 1 numara oturdu. Ardından Sony Music'le sözleşme imzaladı ve Araba adlı albümünü dünyanın dört bir tarafında satışa sundu. "Araba" ve "Aya Benzer" parçalarıyla yurt dışında da tanınırlığını arttırdı. 2000 yılında Akışına Bırak isimli 4. stüdyo albümünü çıkardı. 2002 yılında çıkardığı Kop adlı albümüyle "En İyi Erkek Sanatçı" dalında ödül kazandı. 2003 yılında Universal Music-Polydor etiketiyle Seven adını verdiği çalışmasını yurt dışında dinleyicilere sundu ve 1 yıl sonra İste isimli albümünü Türkiye'de yayınladı. 2005 yılında yurt dışında piyasaya çıkardığı “İsyankar” adlı single çalışması ile Almanya'da 150 bin tirajı geçerek "Gold Record (Altın Plak)" ödülünü kazandı. 2007 yılında tekrar Türkiye piyasasına yönelen sanatçı Devamı Var ve 2009 yılında çıkardığı Karizma adlı albümlerinin ardından 2011'de Gülben Ergen'le birlikte çıkardığı "Şıkır Şıkır" adlı single çalışması o yılın en çok indirilen şarkısı oldu. 2012 yılında 10. stüdyo albümü olan Organik'i çıkarttı. 2013 yılından itibaren single çalışmalarına yönelen sanatçı Tesir Altında isimli çalışmasını piyasaya sürdü ve bu çalışma 2013 yılının en çok satan single'ı oldu. 2018 yılında Eypio ile düet yaptığı Reset, 2019 yılında Zeynep Bastık ile düet yaptığı Mod ve 2020 yılında Damar adlı single çalışmalarıyla müzik listelerinde 1 numara olmayı başardı.

Müzik alanında yaptığı çalışmaların yanı sıra televizyon, reklam, sinema gibi sektörlerde de önemli başarılar yakalayan Mustafa Sandal bugüne kadar tüm dünya da 14 milyonun üzerinde albüm satmış ve Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Hakan Peker gibi önemli isimlerin de aralarında olduğu çok sayıda sanatçıya şarkılarıyla destek vermiştir.

Özel hayatı

Erzincanlı Yusuf Sandal ve Adanalı Tülin İleri'nin oğlu olan Mustafa Sandal 11 Ocak 1970 tarihinde İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde doğmuştur. Arnavutköy’de yaşamaktadır. Dedesi TRT eski sanatçılarından, ritim - saz ustası Hüseyin İleri'dir. 13 Ocak 2008 - 6 Haziran 2018 tarihleri arasında Boşnak kökenli Sırp şarkıcı Emina Jahovic ile evli kaldı. Bu evlilikten Yaman ve Yavuz adında 2 erkek çocuğu olmuştur. 3 Haziran 2022'de butik işletmecisi Melis Sütşurup ile evlendi.[1]

Eğitim

Mustafa Sandal, ilköğrenimini Tarabya'daki Özel Dost İlkokulu'nda tamamladı. Daha sonra orta ve lise öğrenimi için İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Léman Koleji'ne gitti. 8 yıllık tahsil süresinden sonra yükseköğrenim için ABD'nin New Hampshire eyaletindeki New Hampshire Üniversitesi'nde okumaya başladı. 1996'da Londra'ya yerleşen sanatçı Amerika'da yarım bıraktığı işletme eğitimine American College of London'da devam etti. İngilizce, İtalyanca ve Fransızca bilmektedir. Bedelli askerlik uygulamasından yararlanarak 1999 yılında Malatya'da 28 gün askerlik yapmıştır. Uçuşa ve denize merakı ile bilinen sanatçı pilotluk sertifikasına ve tekne kaptanlığı ehliyetine sahiptir.

Milli Sporcu Kimliği

Mustafa Sandal, Türkiye Kayak Federasyonu tarafından 17 yıl sonra tekrar kurulan ve 11-13 Nisan 2019'da Amerika’nın Colorado eyaletindeki Aspen şehrinde düzenlenen ve 3 farklı disiplinde gerçekleşen Dünya Senkronize Kayak Şampiyonası’na Milli Sporcu olarak katıldı. Musti ile birlikte Cem Hakko, Doruk Kaya, Doç. Dr. Fatih Kıyıcı, Atakan Alaftargil, Arif Alaftargil, Metin Polat, Tunç Taşdemir ve Çetin Şirvani’nin yer aldığı Türkiye Senkronize Kayak Milli Takımı şampiyonada birinci gün yapılan paralel slalom yarışlarında 2. ve 3., bombeli inişte ise 8. oldu. İkinci gün yapılan senkronize inişlerde ise mecburi senkronize inişte 4. oldu.

Otobiyografi Kitabı

Mustafa Sandal 25. Sanat Yılında 50. doğum günü olan 11 Ocak 2020 günü Beni Ağlatma adlı otobiyografi kitabı çıkardı. Musti kitapta doğumundan, okul hayatına, besteci ve söz yazarı olarak başladığı ve sonra solist olarak devam ettiği sanat hayatından, ilişkileri ve özel yaşamına dair başından geçen birçok olay ve konular hakkında anektodlar paylaşmıştır.

ya da Prodüksiyon

Yada Prodüksiyon, Mustafa Sandal'ın 1997 yılında kendi ismi adı altında kurduğu ve 2000 yılının Ekim ayında unvan değişikliği yaparak uzun zaman üzerinde çalıştığı bir prodüksiyon şirketidir. Yada'da Mustafa Sandal prodüksiyonlarının yanı sıra başka prodüksiyonlar ve çeşitli organizasyonlar da yapılmıştır.

Mustafa Sandal kendi şirketinde 4 albüm ve 3 maxi single çıkardı. Ayrıca eski eşi olan Emina Sandal-Jahović'in albüm kayıtları da bu şirkette yapılmıştır.

2012 yılı Kasım ayında Barış Koç - Küçük Şeyler albümü ve 2021 yılı Şubat ayında Samet Nohut - Aşk Makamı Single çalışması  Ya da stüdyolarında kaydedilmiştir.

Diskografi

Albümler

  • 1994: Suç Bende
  • 1996: Gölgede Aynı
  • 1998: Detay
  • 1999: Araba (Yurt Dışı)
  • 2000: Akışına Bırak
  • 2002: Kop
  • 2003: Seven (Yurt Dışı)
  • 2007: Devamı Var
  • 2009: Karizma
  • 2012: Organik
EP'ler
  • 1999: Aya Benzer (Yurt Dışı)
  • 2003: Maxi Sandal 2003
  • 2004: İste
  • 2005: Yamalı Tövbeler
Single'lar
  • 2000: Araba (Yurt Dışı)
  • 2002: Kop remix
  • 2003: Aya Benzer 2003 (Moonlight) (Yurt Dışı)
  • 2003: Gel Aşkım (Yurt Dışı)
  • 2004: Araba 2004 (Yurt Dışı)
  • 2005: İsyankar (Yurt Dışı)
  • 2011: Şıkır Şıkır
  • 2013: 2 Tas Çorba
  • 2013: Tesir Altında
  • 2015: Ben Olsaydım
  • 2016: Dön Dünya
  • 2018: Aşk Kovulmaz
  • 2018: Reset
  • 2019: Gel Bana
  • 2019: Masum Gibi
  • 2019: Mod
  • 2020: Yanında
  • 2020: Damar
  • 2021: Tekrar
  • 2021: Bizim Çocuklar
  • 2021: Yoksay

Filmografi

  • Bay E (1996)
  • New York'ta Beş Minare (2010)
  • Başrolde Aşk (2011)
  • Arkadaşım Hoşgeldin (2014)
  • Arif V 216 (2018)

Programlar

  • Kimsin Sen (2010)
  • O Ses Türkiye (2011-2013)
  • Rising Star Türkiye (2015)

Kitap

  • Beni Ağlatma (2020). Doğan Kitap. ISBN 9786050969115. (otobiyografi)

Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.

.