• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Gıda Haberleri

Muğla’dan sonra Denizli… Bal üretiminde kayıp yüksek!

Muğla’da çam balı üretiminde düşüşe yol açan kuraklık, Denizli’de de bal üretimini vurdu.

1 Ekim 2020
Süre:3dk Okuma
Muğla’dan sonra Denizli… Bal üretiminde kayıp yüksek!
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Muğla’da çam balı üretiminde düşüşe yol açan kuraklık, Denizli’de de bal üretimini vurdu. Bu yıl kuraklık ve bilinçsiz tarım ilacı kullanımının etkisiyle çam balında üretim geçen yıla göre yüzde 60’lar seviyesinde düşerken, çiçek balı üretiminde bal azalışı yüzde 30’lar seviyesine çıktı.

Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak ve kuru hava nedeniyle kızılçam ağaçlarında bulunan ve arıların bal yapmada kullandığı basra böcekleri erken kaybolunca, bu yıl çam balı sezonunda balcılar istedikleri verimi alamadı. Doğada bahar aylarında gerçekleşmeyen yağışlar nedeniyle doğal çiçekler ve bitkiler olgunlaşamadan kuruyup yok oldu, bu yüzden arılar polenleri toplayamadı. Tarlalarda yapılan bilinçsiz ilaçlama ve kullanılan tarım ilaçları da bu sezon yoğun arı ölümlerinin yaşanmasına neden oldu.

Kuraklık bal üretimini vurdu!

Dünya çam balı üretiminin yüzde 92’sini Türkiye, Türkiye’nin de çam balı üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı Muğla’da kurak geçen sezon nedeniyle ilk kez Ağustos ve Eylül aylarında çam balı hasadı yapılamadı.

20 yıldan bu yana Denizli ilçeleri ve sezonunda Muğla’da arıcılık ve bal üretimi yaptığını anlatan Hüseyin Yılmaz, bal üretimi ve arı ölümleri açısından çok kötü bir yılı yaşadıklarını yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen toptan bal fiyatının artmaması nedeniyle maddi sıkıntı yaşamaya başladıklarını söyledi.

Aylardır yağış yok

Denizli ve çevresinde aylardın yağış olmadığını, çok kurak ve sıcak bir dönemi yaşadıklarını anlatan Yılmaz, “Çam balı sezonunu Denizli’de bu yıl istediğimiz gibi geçiremedik. Kuraklık nedeniyle arıların bal yaptığı basra böcekleri çam ağaçlarından bu yıl erken kayboldu. Kovanlarımızı erkenden çiçek balı üretimi yapabileceğimiz bölgelere taşıdık. Ancak yağış olmadığı için doğadaki bitkiler yeterince büyüyüp olgunlaşmadan kuruyup yok oldu. Çiçek balında da istediğimiz üretimi yapamadık. Çam balında bu yıl ürün kaybımız yüzde 60-70’ler seviyesine çıktı. Çiçek balında ise ürün kaybımız yüzde 30’lar seviyesinde gerçekleşti. Bu yıl çok sınırlı günlerde Pamukkale ve Karahayıt mahallelerinin üst kısımlarında kekik balı üretimi yapabildik. Benim 220 kovan arım var. Geçen yıl bu kovanlardan 27’şer kilogramlık yaklaşık 50 teneke bal hasadı yapmışken, bu sezon 15 teneke bal zorla hasat ettik. Her şeye ve tüm olumsuzluklara rağmen ürettiğimiz balı toptan 20 TL’den satıyoruz. Ve kesinlikle zarar ediyoruz. Toptan balın fiyatı 25 TL’nin altında olmamalı” dedi.

tarim-ilaci-gidahattiTarım ilaçları arıları öldürüyor

Bal üretiminde yaşanan olumsuzların üzerine bu yıl arı ölümleriyle de çok sık karşılaştıklarına dikkat çeken Yılmaz, “Tarım arazilerinde çiftçilerin yoğun olarak kullandığı zehirli ilaçlar arılarımızın ölmesine neden oldu. Bazı bölgelerde ise yasaklı tarım ilaçları kullanıldığını duyduk. Böyle olunca kovanlarımızdaki arı varlığımızda yüzde 30 -40’lar seviyesinde azalma oldu. Binlerce arımızı kaybettik. Arı varlığı olmazsa dünya da yaşam sadece dört yıl daha devam edebilir. Bu bilinçle arıcılara ve arılara yaklaşılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İHA

Etiketler: bal üretimiçam balıçiçek balı
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Arı yetiştiricilerine Meteoroloji desteği!
Tarım

Arı yetiştiricilerine Meteoroloji desteği!

8 Aralık 2020
Kuraklık çam balını vurdu!
Gıda Haberleri

Kuraklık çam balını vurdu!

26 Eylül 2020
Türkiye’nin balları… En çok hangi çeşitler tercih ediliyor?
Gıda Haberleri

Türkiye’nin balları… En çok hangi çeşitler tercih ediliyor?

21 Ağustos 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

dogu-akdenizde-firtinamsi-ruzgar-bekleniyor-ista-bugun-hava-durumu

Kuvvetli rüzgar uyarısı | 25 Ocak 2021 Pazartesi (yarın) hava durumu

24 Ocak 2021
COVID önlemleri kamburluk riskini nasıl arttırdı?

Araştırma: Kasları esnetmek, tansiyonu düşürmek için yürüyüşten daha faydalı!

24 Ocak 2021
Uzungöl eski haline dönecek: Geri sayım başladı

Uzungöl eski haline dönecek: Geri sayım başladı

24 Ocak 2021
ABD hastalık için bağışıklık kartları dağıtacak!

Trump’ı kurtaran antikor tedavisi Almanya’da uygulanacak!

24 Ocak 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.