Tarım ilaçları üreten Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan bir Amerikalı bir çiftçi, mahkemece haklı bulundu. Monsanto 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.
Bloomberght’nin haberine göre ABD merkezli tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto, 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.
California eyaletinde Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan 46 yaşındaki Dewayne Johnson, mahkemece haklı bulundu.
Gerekçe ilaçlarda sağlık tehlikesi uyarısı bulunmaması
Jüri, Johnson’ın kansere yakalanmasında Roundup ve Ranger Pro markalı kimyasal ilaçların etkisi olduğuna ve ilaçların üzerinde potansiyel sağlık tehlikesine ilişkin uyarı etiketi konulmadığına hükmetti. Ceza olarak ise marka sahibi Monsanto’nun 289 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Cezanın 250 milyonu cezai, 39 milyonu ise telafi olarak kesildi.
Johnson, mahkeme kararının ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kendisine destek olan herkese teşekkür eden Johnson ve avukatı, ABD genelinde firmaya açılmış benzer 4 bin dava bulunduğunu söyledi. 2016 yılında başlayan mahkeme süreci, Johnson’un durumunun ciddiye nedeniyle hızlı ilerledi. Doktorları Johnson’un hastalığı nedeniyle 2020’den sonra hayatta kalmasının çok zor olduğu görüşünde…
Monsanto ürünlerinin arkasında durmaya devam edecek
Bayer şirketi tarafından 66 milyar dolara satın alınan ve glifosatın kansere yol açmadığını savunan Monsanto sözcüsü Scott Partridge, glifosat maddesi ile kanser arasında bir ilişki olmadığını savunarak, temyize başvuracaklarını belirtti. Firma yetkilileri mahkeme tarafından alınan kararın 800 bilimsel çalışmadan elde edilen sonucu değiştirmediğini; glifosatın kansere yol açmadığını öne sürdü.
Partridge, şirket olarak Johnson ve ailesinin acısını paylaştıklarını ancak 40 yıllık güvenli kullanım geçmişi olan ürünlerini savunmayı sürdüreceklerini ifade etti.
İlaç hakkında ABD’de açılmış 5 binden fazla dava bulunurken, söz konusu kararın diğer davalara emsal oluşturacağı belirtiliyor. Bilindiği üzere tarım ilacı Roundup Türkiye’de de satılıyor. Firma aynı zamanda dünyanın en büyük GDO‘lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohum üreticileri arasında yer alıyor.
Glifosat kansere yol açyor mu? Otoriteler ne diyor?
Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, Monsanto ’nun Roundup isimli herbisit (yabancı ot öldürücü) ürününde kullandığı tartışmalı madde glifosat, kansere yol açmıyor. Konu hakkında daha detaylı bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.
1970’li yıllarda Monsanto firması tarafından kullanıma sokulan glifosat, firmanın en çok satan ürünü Roundup’ta ve dünyadaki birçok diğer herbisitte kullanılıyor.
Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz ay glifosat kullanımının kısıtlanması konusunda AB’den talepte bulunmuştu.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) pestisit uzmanları tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, beslenme yoluyla glisfosata maruz kalmak insanlar için kanserojen riski teşkil etmiyor.
Bayer’in Monsanto satın almasına ABD’den koşullu onay
Alman kimya ve ilaç devi Bayer’in, Amerikalı tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto’yu satın alması bir süredir gündemde. Bu satın alma tarihin en büyük ve önemli satın almaları arrasında gösteriliyordu.
Mayıs ayında ABD Yönetiminin bu konu hakkındaki kararı, ABD Adalet Bakanlığı tarafından duyurulmuştu. ABD, Alman Bayer’in 66 milyar dolar bedelli ABD merkezli Monsanto satın almasına, 9 milyar dolar değerindeki varlıklarını elden çıkarması şartıyla izin vermişti. AB de, satın alma işlemine Mart ayında koşullu onay vermişti.