• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Günün Manşetleri

Monsanto’ya 289 milyon dolarlık rekor ceza!

27 Ağustos 2018
Süre:3dk Okuma
Monsanto
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Tarım ilaçları üreten Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan bir Amerikalı bir çiftçi, mahkemece haklı bulundu. Monsanto 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Bloomberght’nin haberine göre ABD merkezli tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto, 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

California eyaletinde Monsanto şirketinin yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi nedeniyle kan kanserine yakalandığı gerekçesiyle şirkete dava açan 46 yaşındaki Dewayne Johnson, mahkemece haklı bulundu.

Gerekçe ilaçlarda sağlık tehlikesi uyarısı bulunmaması

Jüri, Johnson’ın kansere yakalanmasında Roundup ve Ranger Pro markalı kimyasal ilaçların etkisi olduğuna ve ilaçların üzerinde potansiyel sağlık tehlikesine ilişkin uyarı etiketi konulmadığına hükmetti. Ceza olarak ise marka sahibi Monsanto’nun 289 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Cezanın 250 milyonu cezai, 39 milyonu ise telafi olarak kesildi.

Johnson, mahkeme kararının ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Kendisine destek olan herkese teşekkür eden Johnson ve avukatı, ABD genelinde firmaya açılmış benzer 4 bin dava bulunduğunu söyledi. 2016 yılında başlayan mahkeme süreci, Johnson’un durumunun ciddiye nedeniyle hızlı ilerledi. Doktorları Johnson’un hastalığı nedeniyle 2020’den sonra hayatta kalmasının çok zor olduğu görüşünde…

tarim-ilacı-glifosat-gidahatti (1)

Monsanto ürünlerinin arkasında durmaya devam edecek

Bayer şirketi tarafından 66 milyar dolara satın alınan ve glifosatın kansere yol açmadığını savunan Monsanto sözcüsü Scott Partridge, glifosat maddesi ile kanser arasında bir ilişki olmadığını savunarak, temyize başvuracaklarını belirtti. Firma yetkilileri mahkeme tarafından alınan kararın 800 bilimsel çalışmadan elde edilen sonucu değiştirmediğini; glifosatın kansere yol açmadığını öne sürdü.

Partridge, şirket olarak Johnson ve ailesinin acısını paylaştıklarını ancak 40 yıllık güvenli kullanım geçmişi olan ürünlerini savunmayı sürdüreceklerini ifade etti.

İlaç hakkında ABD’de açılmış 5 binden fazla dava bulunurken, söz konusu kararın diğer davalara emsal oluşturacağı belirtiliyor. Bilindiği üzere tarım ilacı Roundup Türkiye’de de satılıyor. Firma aynı zamanda dünyanın en büyük GDO‘lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) tohum üreticileri arasında yer alıyor.

WHO-gidahatti

Glifosat kansere yol açyor mu? Otoriteler ne diyor?

Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, Monsanto ’nun Roundup isimli herbisit (yabancı ot öldürücü) ürününde kullandığı tartışmalı madde glifosat, kansere yol açmıyor. Konu hakkında daha detaylı bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.

1970’li yıllarda Monsanto firması tarafından kullanıma sokulan glifosat, firmanın en çok satan ürünü Roundup’ta ve dünyadaki birçok diğer herbisitte kullanılıyor.

avrupa-birligi-ab-gidahatti (1)

Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz ay glifosat kullanımının kısıtlanması konusunda AB’den talepte bulunmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) pestisit uzmanları tarafından yapılan bir değerlendirmeye göre, beslenme yoluyla glisfosata maruz kalmak insanlar için kanserojen riski teşkil etmiyor.

abd-bayrak-gidahatti

Bayer’in Monsanto satın almasına ABD’den koşullu onay

Alman kimya ve ilaç devi Bayer’in, Amerikalı tarımsal biyoteknoloji şirketi Monsanto’yu satın alması bir süredir gündemde. Bu satın alma tarihin en büyük ve önemli satın almaları arrasında gösteriliyordu.

Mayıs ayında ABD Yönetiminin bu konu hakkındaki kararı, ABD Adalet Bakanlığı tarafından duyurulmuştu. ABD, Alman Bayer’in 66 milyar dolar bedelli ABD merkezli Monsanto satın almasına, 9 milyar dolar değerindeki varlıklarını elden çıkarması şartıyla izin vermişti. AB de, satın alma işlemine Mart ayında koşullu onay vermişti.

Etiketler: glifosatMonsanto
Paylaş24TweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

En tehlikeli pestisitlerden: Glifosat, hormonal sistemi bozuyor!
Sağlık

En tehlikeli pestisitlerden: Glifosat, hormonal sistemi bozuyor!

1 Eylül 2020
Monsanto
Dünya

Rapor: Monsanto lehindeki sonuçları öne çıkarmak için Google’a para verdi!

21 Eylül 2019
Monsanto
Dünya

Monsanto tarım ilacı nedeniyle kanser hastası çifte 2 milyar dolar ödeyecek

14 Mayıs 2019

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Son dakika… Sağlık Bakanından 10 milyon aşı müjdesi!

Sağlık Bakanı Koca, umutlu konuştu: “Hayat yakında daha da normal olacak”

4 Mart 2021
meteoroloji-den-yogun-kar-yagisi-uyarisi

Yoğun kar yağışı! | 4 Mart 2021 Perşembe (yarın) hava durumu

3 Mart 2021
İnfiale yol açan görüntülerdeki dönerlere el konuldu!

Kontrollü normalleşme ile dinamik denetimler başlayacak!

3 Mart 2021
Tıbbi sülük ticaretine Türkiye yön veriyor!

Tıbbi sülük ticaretine Türkiye yön veriyor!

3 Mart 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.