• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Mobilya sektörünün KDV indirimi talebi

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, geçen yıl uygulama sayesinde iç pazarın yüzde 30’dan fazla büyüdüğünü belirterek, “Sektörümüzün en temel beklentisi KDV indiriminin kalıcı hale getirilmesidir” dedi.

5 Aralık 2018
Süre:3dk Okuma
Oda ve borsalar 2019’da da enflasyonla mücadeleye destek verecek
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Kasım ayı enflasyonunun düşük çıkmasında etkili olan geçici vergi indirimlerinden birisi de mobilya sektörü için yapılmıştı. Sektörün KDV indirimini uzun zamandır beklediğini bildiren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, geçen yıl uygulama sayesinde iç pazarın yüzde 30’dan fazla büyüdüğünü söyledi. Güleç, “Sektörümüzün en temel beklentisi KDV indiriminin kalıcı hale getirilmesidir” dedi.

Mobilya sektörünün yeni pazarlara ulaşması için yoğun olarak çalışan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün en temel beklentisinin KDV indiriminin kalıcı hale gelmesi olduğunu söyledi.

KDV indirimi sayesinde iç pazar yüzde 30 büyüdü

Geçtiğimiz yıl bu uygulama sayesinde iç pazarın yüzde 30’dan fazla büyüdüğünün altını çizen Güleç, sektörün Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu ve istihdam, yerel kalkınma, üretim, ihracattaki başarısıyla bunu kanıtladığını belirtti.

Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nın öngördüğü en az yüzde 10 indirimle birleşen KDV indirimi sayesinde mobilya alımının kolaylaştığını vurgulayan Güleç, şunları söyledi:

“Bugün 2.500 TL’lik bir koltuk 1.500 TL’ye alınabiliyor. Bu önemli bir indirim. Dolayısıyla, bu kararın kalıcılaştırılmasının çarpan etkisi düşünüldüğünde Türkiye ekonomisine büyük ve kalıcı bir katkı sağlanacaktır.

Bununla birlikte, Federasyon ve İhracatçı Birliği olarak hazırlamakta olduğumuz Orta Ölçekli Mobilya İhtisas Üsleri projesi ve Pazar Seni Bekliyor – 6.000 İhracatçı projelerimize devletimizin hususi desteklerini beklemekteyiz. Bu iki proje sektörümüzün hem ölçeğinin kurumsal ölçeklerinin büyütülmesi hem de 2023 ihracat hedefine ulaşmasında büyük adımlar anlamına gelecektir.”

mobilya-gidahatti

Mobilya sektörünün KDV indirimi talebi

Mobilya sektörünün özellikle sunta, MDF, sünger ve hırdavat gibi ürünlerde ithal bağımlılığı yüksek olduğunu aktaran Güleç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle, sunta-MDF’de yüzde 100’ün üzerindeki küresel dinamiklerin çok üzerinde seyreden fahiş fiyat artışları, yüzde 95’inden fazlası KOBİ’lerden oluşan mobilya sektöründeki firmalarımız üzerinde büyük bir maliyet baskısı oluşturuyor. TÜİK verilerine göre sektörümüz yılın ilk 6 ayında yüzde 5,8 oranında daraldı. Dolayısıyla, döviz kurlarındaki dalgalı görünümün diğer imalat sektörleri gibi mobilya sektörü için de her zaman bir risk faktörü olduğunu teslim etmeliyiz.

Neyse ki, son haftalarda döviz kurlarının aşağı yönlü bir seyir izlemesiyle sektörün nefes aldığını ve KDV indirimiyle birlikte de hareket alanını genişletebileceğini ilave edebiliriz. Çünkü sektörümüz açıkçası KOBİ-yoğun bir sektör olup, içinden geçtiğimiz negatif döviz koridorunda ciddi yıpranmalar söz konusu olmuştur. Ancak, üreticilerimiz hammaddedeki fiyat artışlarını tüketiciye yansıtmamak adına ciddi bir çaba sarf etmişlerdir. Özellikle, negatif döviz koridorunun sonunda ışığı görmemize ilaveten Enflasyonla Topyekûn Mücadele ve uzun süredir beklediğimiz KDV indirimleri ilave edildiğinde sektörümüzün yeniden büyüme ivmesi yakalayacağı inancındayız. Dolayısıyla, diğer sektörlerdeki gibi bir dalgayı asla beklemiyoruz. Özellikle, mobilya sektörünün yerel kalkınmanın ana dinamiğini oluşturduğu İnegöl’de ardı ardına gelen bu pozitif hamleler kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir.”

Etiketler: KDVmobilya
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

TESK: “Gıda ve temizlik ürünlerinde KDV yüzde 1 olmalı”
Ekonomi

TESK: “Gıda ve temizlik ürünlerinde KDV yüzde 1 olmalı”

7 Eylül 2020
KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik!
Ekonomi

Son dakika… Cumhurbaşkanı Kararı: eğitime KDV indirimi, motorlu taşıtlara ÖTV düzenlemesi!

30 Ağustos 2020
Ekonomi

Gece yarısı KDV indirimi… Hangi mal ve hizmetlerde KDV indirildi?

31 Temmuz 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

Bilim adamları DNA’larını değiştirerek sivrisinekleri yok etti!

Japonlardan çığır açan buluş: Sivrisineklerden kanser dedektörü geliştirildi!

16 Ocak 2021
Rusya’nın yüzde 95 etkili Sputnik V aşısının fiyatı 10 dolardan az olacak!

Dünya Sağlık Örgütü: Aşılar koronavirüsün bulaşmasını önlemeyebilir!

16 Ocak 2021
ABD Başkan adaylarının ilk düellosu: Trump mı, Biden mı?

Biden’dan 100 günde 100 milyon aşı sözü!

16 Ocak 2021
Alkol yapmaya kalktılar, zehirlendiler!

Alkol yapmaya kalktılar, zehirlendiler!

16 Ocak 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.