Fizikçilerden oluşan uluslararası bir araştırma ekibinin yaptığı teorik bir araştırma, Mısır’daki Büyük Giza Piramidi’nin elektromanyetik enerjisi iç bölümlerinde ve tabanında yoğunlaştırabildiğini gösterdi.
Piramitleri inşa eden eski Mısırlılar bu durumun farkında olmasa da, bu ilginç bulgu gelecekteki nano parçacık araştırmalarında önemli olabilir.
Araştırmacılar yayınladıkları makalede şunları söyledi:
“Piramitlerin özelliklerinin incelenmesine ilişkin modern fiziksel metot ve yaklaşımların uygulanması son derecede önemli. Aynı zamanda verimli sonuçlar elde ediliyor. Bu çalışmalardan elde edilen bulgular yeni keşiflerin ve piramitlerle yapılacak diğer çalışmaların önünü açabilir.”
Elektromanyetik radyasyon elektrik ve manyetik alanların saçılan dalgalarıdır. İnsan gözüyle görülen ışık dalgaları, radyo dalgaları ve mikrodalgalar da buna dahildir. Her zaman etrafımızda bulunan bir enerji türünden bahsediyoruz.
Mısır’daki piramitler nanoteknolojiye ilham verecek
Piramitlerin bu dalgalarla nasıl etkileşime girdiğini test etmek isteyen araştırmacılar, bazı varsayımlarda bulundu. Araştırma hakkında bilgi veren, Rusya’daki ITMO Üniversiesi’nden Andrey Evlyukhin, yaptıkları varsayımları anlattı:
“Piramit içinde bilinmeyen bir boşluk olmadığını ve kireç taşının piramit içinde ve dışında eşit dağıldığını kabul etti.”
Ekip daha sonra piramit ve elektromanyetik tepkisinin bir modelini oluşturdu. Ekip bu sayede dalga enerjisinin piramitte nasıl dağıldığını veya emildiğini hesapladı. Daha sonra multipol analizi yürüten ekip, dağılan elektrik alanlarının piramidin iç boşluklarında ve tabanında yoğunlaştığını gördü.
Elde ettikleri bulguları Journal of Applied Physics dergisinde yayınlayan ekip, “Uygun elektromanyetik özelliklere sahip bir malzeme seçerek, nanosensör ve verimli solar hücrelerde kullanılabilecek piramit benzeri nano parçacıklar elde edebiliriz” dedi.