Hayvan hakları savunma kuruluşu olan Animal Equality (T. Hayvanlara Eşitlik), iAnimal adını verdiği bir VR (sanal gerçeklik) kampanyası ile insanları mezbahada bir gezintiye çıkarıyor. Politik lobiciliğin geleceğine hoşgeldiniz.
Futurism.com isimli internet sitesinde yayınlanan makaleye göre sanal gerçeklik (VR) teknolojisi hızla ilerliyor.
Animal Equality isimli uluslararası hayvan hakları savunma kuruluşu bu teknolojiyi insaları etobur beslenmeden uzaklaştırmak için etkili bir silah olarak kullanmaya verdi. Kuruluş bunu başaramasa da insanları et yeme alışkanlıklarını ve yediklerinin nerden geldiğini sorgulamaya itmek istiyor.
Sanal gerçeklik ile mezbahada gezintiye çıkın
iAnimal isimli yeni kampanya, “Et endüstrisinin görmenizi istemediklerinizi size göstermeyi” amaçlıyor. Kampanya kullanıcıları sanal gerçeklik ortamında İspanya’daki bir mezbahaya ve İngiltere’deki bir domuz ahırına götürüyor. VR turu bir buzağının doğumunu da, kesilmesini de gösteriyor.
Tüm deneyimin hedefi amacı, etin keyfini çıkaran insanları suçlu hissettirmek. VR turuna izleyen ve deneyimini paylaşan aktör Peter Egan şunları söyledi:
“Hayatım boyunca bu kadar şok edici bir şey daha izlemedim. Gördüklerim kahredici ve kesinlikle insanlık dışı. Sanal gerçeklik, birkaç dakikalığına da olsa fabrikalarda yetiştirilen hayvanların korkunç kısa hikayesini yakından deneyimlememe olanak tanıdı. Beni derinden sarstı, bu hayvanlara yardım etme düşüncemi pekiştirdi.”
VR turunu siz de aşağıdan izleyebilirsiniz. Normal ekrandan da izleyebileceğiniz görüntüleri sanal gerçeklik gözlüğü takarak çok daha gerçekçi bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.
UYARI: Görüntüleri bazı izleyiciler için rahatsızlık verici olabilir.
Mezbaha turunda neler var?
Animal Equality’nin İngiltere yönetici müdürü Toni Shepherd, Charity Digityal News medya kuruluşuna yaptığı açıklamada “Sanal gerçeklik bizlerden gizlenen dünyanın kapılarını açıyor. Hayvanların gıda için beslenme ve kesilme şekli bilinmezlerle dolu. Ancak geliştirdiğimiz iAnimal projesiyle bu kapalı kutuyu açıyoruz ve çiftlik hayvanlarının nasıl yaşadığını ve kesildiğini herkesin görmesini sağlıyoruz.” diye konuştu.
Animal Equality, iAnimal kampanyasını tüm İngiltere’de, üniversitelerde ve internet üzerinden tanıtıyor. Organizasyon aynı zamanda benzer bir çalışmayı tavuk çiftlikleri ve kesim tesisleri için hazırlamayı planlıyor.
Bu örnek, sanal gerçeklik teknolojisinin eğlence endüstrisi dışında kullanılabileceği birçok yerden sadece bir tanesi.