Araştırmacılar, market düzenlemesinde yapılacak küçük bir dokunuşla sebze ve meyve satışlarında %15 oranında artış görülebileceğini bildirdi.
Marketlerde meyve ve sebze reyonun bulunduğu yerin değiştirilmesinin, satışlarda %15’e kadar artış getirdiği ortaya koyuldu. Artış, herhangi bir mesaj veya pazarlama girişimi olmadan yakalandı. Bulgular 2012-2017 yılları arasında bir üniversite kampüsündeki marketten elde edilen verilere dayandırıldı.
Warwick Tıp Okulu kampüsünde bulunan bir markette sebze ve meyve reyonu market girişine daha yakın bir noktaya taşındı. Taşıma kararının herhangi bir araştırmaya temel olması ya da tüketicinin daha sağlıklı beslenmeye teşvik edilmesi gibi bir amaç taşımadığı ifade edildi.
Meyve ve sebze satışlarında %15’lik artış
Değişiklik üzerine araştırmacılar, bunun tüketici davranışları üzerine etkisi olup olmayacağını görmek istediler. 2012-2017 arasında, reyon taşınmadan önce, taşınırken ve taşındıktan sonraki satışlar karşılaştırıldı. Araştırmacılar değişiklik sonrasında marketin toplam satışlarında sebze ve meyvelerden kaynaklanan bir artış olduğunu gördü. Buna göre, reyon değişikliği yapılmasa beklenecek satışın %15 kadar daha fazlasına ulaşılmış oldu.
Araştırmacılar bu artışın kalıcı olduğunu da ortaya koydu. Gençler arasında sebze ve meyve tüketiminin azaldığı ifade edilen günümüzde buna benzer girişimlerin genç nüfusun daha sağlıklı beslenmesinin önünü açabileceği ifade edildi. Sonuçlara göre gençlerde sebze ve meyve tüketimi, reklam ya da mesaj kampanyalarına gerek kalmadan ufak bir dokunuşla artırılabiliyor.
Tüketiciyi sebze ve meyveye yönlendirmek zor
Konuyla ilgili açıklama yapan araştırmacılardan Dr. Oyinlola Oyebode, sebze ve meyvelerin daha kolay erişilebilir noktalara taşınması ile satışlarda artış yakalandığını söyledi. Sebze ve meyvelerin sağlıklı beslenmenin temel taşlarından olduğu bilinse de toplumu bunları tüketmeye yönlendirmek çok da kolay olmuyor. Bu ilginç araştırmanın detayları BMC Public Health dergisinde okunabilir.