Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezinde yapılan son değerlendirmelere göre; bu akşam saatlerinden itibaren Edirne çevrelerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
İşte tarımsal faaliyetlerin aksayacağı bölgeler
3. Zirai bölgede yer alan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ da tarımsal faaliyetler aksayabilir.
Salı günü kuzeybatısı, çarşamba günü orta kesimleri kuvvetli olmak üzere, periyot boyunca bölge geneli gökgürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur değildir.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:
HUBUTAT HASADI VE EKİMİ
Hububatta hasat ve harman işleri yapılır. Hasadın hemen arkasından toprağın tavı kaçırılmadan sürüm yapılır.
Çeltikte gübreleme ve yabancı ot ilaçlaması tamamlanır. Mısırda gerekirse sulama yapılır.
Mercimekte hasadı tamamlanır, harman işleri yapılır. Nohut hasadına başlanır. Fasulyede sulamaya devam edilir.
Tütünde hastalık ve zararlılara karşı gerekiyorsa mücadeleye devam edilir, ayın 10-15’inden sonra kırıma girilir, soldurma ve kurutma işlemlerine başlanır.
Ayçiçeğinde sulama yapılır. Patateste sulama yapılır, mildiyöye ve patates böceğine karşı mücadeleye devam edilir. Kolza hasadı yapılır.
Çayır-mera ve yem bitkilerinde otların biçimi yapıldıktan sonra sulanır.
Biçilen otların kurutulması sırasında yaprak kalitesinin bozulmaması için sık sık aktarma yapılır.
Kurutulan otlar gölgede ve rutubetsiz yerde muhafaza edilir. Meralarda istenmeyen otlar, tohum oluşumundan önce imha edilir.
Sürekli ve ağır otlatmadan kaçınılır. Bu ayda hayvanlar meralardan ziyade hasat yapılmış hububat alanlarına sokulmalıdır.
MEYVE, SEBZE VE BAĞÇICILIK FAALİYETLERİ
Meyvecilikte vişne, kayısı, şeftali, yazlık elma ve yazlık armut hasadı yapılır. Meyve bahçelerinde ot alma, sulama işlerine devam edilir. Zayıf dallara herek verilir. Meyve ağaçlarında kara leke, iç kurdu, ağ kurdu, yaprak büken, kırmızı örümcek ve sanjose mücadelesine devam edilir.
Yeni tesislerde zeytin fidanlarına 15-20 gün ara ile su verilir, zeytinliklerde sulamaya devam edilir, ağaçlara badana yapılır, yabani otlar temizlenir, zeytin kara koşnili mücadelesi yapılır.
Bağcılıkta ot alma, sulama işlerine devam edilir. Yüksek terbiye sisteminde kurulmuş bağlarda asmalar tele yatırılır. Filiz alma yapılır. Bağlarda salkım güvesine karşı mücadeleye devam edilir.
Sebzecilikte boğaz doldurma, sulama ve koltuk alma işlerine devam edilir. Lahana, pırasa, kışlık bayır turpu, kereviz fideleri bahçedeki yerlerine dikimine devam edilir. Son turfanda domates fideleri şaşırtılır. Çeşitli sebzelerin hasadına devam edilir. Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, domates yeşil kurdu, lahana kelebeği, kavun, karpuz, domates mildiyösüne karşı ilaçlamalara devam edilir. Toprakaltı zararlıları ile mücadele yapılır.