Hijyen önlemlerinin öne çıktığı koronavirüsle mücadeleye en büyük desteklerden birisi de Meslek Liselerinden geliyor. Dezenfektan üretim kapasitelerini artıran meslek liseleri, maske ve tek kullanımlık çatal-bıçaktan sonra yine tek kullanımlık önlüm ve tulum üretimine de başladı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında; tüm okulların hijyen, temizlik ve dezenfeksiyon çalışmaları sürdürülürken, 81 ilde okulların temizlik ürünlerinin hızlı ve sürdürülebilir temini için üretim yapan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayısı artırıldı.
Dezenfektan üretimi yapılan okul sayısı 44’e yükseldi
Halen üretim yapılan 28 mesleki ve teknik Anadolu lisesi sayısı 44’e çıkarıldı. Okullar hem kendi hem de bulundukları illerin ihtiyacını karşılamak için kapasitelerini de arttırdı.
44 meslek lisesi, 81 ilde yaklaşık 54 bin okul ve pansiyonun temizlik ürünlerinin tamamını üretebilir duruma gelirken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, piyasa koşullarını da göz önüne alarak Nisan ayı başına kadar temizlik malzemesi üreten okul sayısını 100’e çıkartacaklarını bildirdi.
14 pilot ilde 30 okulda maske üretimi başladı
Koronavirüs salgının başlamasıyla birlikte kullanımı artan maskelerin bulunmasında da sıkıntı yaşanıyor. Bu neden meslek liselerinde maske üretimine de başlandı.
Bu kapsamda 7 ilde seçilen mesleki ve teknik Anadolu liselerinde N95 standardında maske üretimine, 21 ilde 37 okulda da cerrahi maske üretimine başlandı.
Meslek liseleri tek kullanımlık çatal-bıçak üretecek
Meslek liseleri, yeni tip koronavirüs (covid-19) önlemleri kapsamında, giderek ilginin arttığı tek kullanımlık çatal ve bıçak da üretecek. Bunun için Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ile işbirliği içinde hareket edilecek.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak koronavirüsle mücadelede ihtiyaç duyulan ürünlere yönelik mesleki ve teknik eğitimin üretim kapasitesini devreye soktuklarını söyledi. Özer, “Tek kullanımlık çatal, bıçak gibi ürünlere ilgi giderek artıyor. Ortak iş birliği kapsamında olan PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve PAGEV Halkalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretime başlandı. Önceliğimiz yine Bakanlığa bağlı kurumlar, okullar ve pansiyonlar olacak” dedi.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu da Milli Eğitim Bakanlığı ile plastik sanayine yönelik mesleki ve teknik eğitimde iş birliğini başarılı şekilde yürüttüklerini bildirdi.
Tek kullanımlık önlük ve tulum üretimine de başlandı
Bakan Yardımcısı Özer, meslek liselerinin koronavirüsle mücadele kapsamında dezenfektan, maske, tek kullanımlık çatal ve bıçakların ardından hijyen için çok önemli olan tek kullanımlık önlük ve tulum üretimine de başladığını duyurdu.
Özellikle sağlık çalışanları için hijyen açısından çok önemli olan tek kullanımlık önlük ve tulum üretimi için İstanbul pilot il seçildi ve 7 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde üretime geçildi.
Bu okullar, Beşiktaş Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çekmeköy Taşdelen İSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Beyoğlu İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Maltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Pendik Melek Aknil Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Fatih Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Rüştü Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak belirlendi.