TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, “Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarına dair sistematik, yapısal ve uzun vadeli bir bakış açısı geliştirilmesi gerekmektedir. Bu yöndeki çabalar son dönemde artış göstermiştir.” dedi.
Başbakanlık himayelerinde düzenlenen “7’nci İstanbul Finans Zirvesi’de (Istanbul Finance Summit – IFS) konuşan Çetinkaya, küresel gelişmelere ve bu gelişmelerin merkez bankalarına yansımalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Gıda fiyatları sadece para politikası araçlarıyla çözülebilecek bir konu değil. Faiz politikasıyla gıda fiyatlarını kontrol etmeye çalışmak ekonomide arzu edilmeyen dalgalanmalara yol açacaktır” diyen Murat Çetinkaya, tasarruf sorununun henüz çözülmediğine dikkat çekerek, “Merkez Bankası olarak araştırma gündemimizin önemli maddelerinden biri de bu konuyu derinlemesine incelemek olacak.” dedi.
Çetinkaya, enflasyonun ve enflasyon belirsizliğinin, özellikle de oynaklığın yüksek olduğu durumlarda bankaların firmaların uzun vadeli kredi taleplerini karşılamakta daha isteksiz olduğunu, bunun da üretken kapasitenin geliştirilmesinin önünde önemli engellerden biri olduğunu kaydetti.
Enflasyondaki dalgalanmaların bankaların sermaye yapılarını da olumsuz etkilediğine dikkati çeken Çetinkaya, fiyat istikrarının orta ve uzun vadede toplumsal refaha doğrudan katkısının iktisadi yapıyla da Merkez Bankacılığı tecrübesinde de oldukça net bir şekilde ortaya konduğunu söyledi.
Çetinkaya, “Fiyat istikrarının ekonomik istikrar açısından önemine ve tüm ekonomik aktörlere sağlayacağı kazanımlara dair farkındalığın artırılması temel önceliklerimizden birisi olacak.” diye konuştu.
Murat Çetinkaya, fiyat istikrarına kalıcı olarak ve daha düşük maliyetle ulaşabilmek için bazı konularda ilave çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Bu konulardan birincisi, iktisadi birimlerin konjonktürel dalgalanmaları yönetme konusunda koordineli ve ortak bir çaba göstermesi, ikincisi ise enflasyon katılığını artıran ve para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğini azaltan yapısal konularda ilerleme sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.
Söz konusu etkilerin ekonomi politikalarının hareket alanını daraltarak ödünleşimleri artırdığına değinen Çetinkaya, “Dolayısıyla, fiyat istikrarını ekonominin temelleri açısından kritik rolünü ve uzun vadede ülkenin refahı açısından taşıdığı önemi mutlaka vurgulamak gerekir. Özetle, fiyat istikrarının kamusal bir değer olduğu aşikardır ve bu hedefe ulaşmak için çaba göstermemiz gerekiyor.” diye konuştu.
Çetinkaya, “Fiyat istikrarının ekonomik istikrar açısından önemine ve tüm ekonomik aktörlere sağlayacağı kazanımlara dair farkındalığın artırılması temel önceliklerimizden birisi olacak.” İfadelerini kullandı.
Çetinkaya ayrıca,”Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarına dair sistematik, yapısal ve uzun vadeli bir bakış açısı geliştirilmesi gerekmektedir. Bu yöndeki çabalar son dönemde artış göstermiştir.” dedi.