Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel öğretim kuruluşlarında yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak hazırlanan taslak dosyayı, birkaç hafta içinde sektörün görüşüne açacaklarını bildirdi.
TOBB Türkiye Eğitim Meclisi Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk ve Türkiye Eğitim Meclis Başkanı Dr. Yusuf Ekinci’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, özel eğitim kurumlarının temsilcileri, Bakan Selçuk’a gündemlerindeki konuları aktardılar.
“Eğitim geleceğin meselesi”
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, eğitimin, geçmişin ya da bugünün meselesi değil, geleceğin meselesi olduğunu, bugün eğitimde alınacak kararın, sadece bugünü değil, gelecek on yılları da etkileyeceğini ifade etti. Eğitimin bir insanın hayat akışını en çok etkileyen olgu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu “Bir binanın temeli nasıl önemliyse, bir insanın temelini de ilk ve orta eğitim oluşturur. Dolayısıyla anaokulundan/kreşten başlayıp, üniversiteye kadar geçen sürede, çocuklarımızı iyi eğitimli, iyi donanım sahibi yapmalıyız. İşte bu sebeple, ilk ve orta eğitim asla göz ardı edilmemesi gereken bir alandır. İş dünyası olarak, ilk ve orta eğitimin yanında, mesleki eğitimi de çok önemsiyoruz” diye konuştu.
Mesleki eğitimde işbirliği
Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ETÜ, TOBB ve Oda-Borsalar olarak mesleki eğitimde işbirliğini başlattıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, sektörlerin ve günümüzün niteliklerine göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçileceğini dile getirdi. TOBB Başkanı, şunları söyledi:
“Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alındı. Oda-Borsalarımız vasıtasıyla, mesleki eğitimin dinamik, sanayinin, ticaretin ve tarımın ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlıyoruz. Bu pilot projeyle geliştireceğimiz, kamu-özel sektör ortak yönetim modelini, daha sonra tüm mesleki eğitim sistemine yaygınlaştıracağız. Böylece, özel sektörün mesleki eğitimde rolü artacak, söz sahibi olacak. Buradan mezun olacak meslek liseliler, iş hayatına hazır bir şekilde yetişecek; ara eleman olmayacak, aranan eleman olacak.”
“Teorik eğitim pratik eğitimle yoğurulmalı!”
Eğitimde, kalite ve rekabet açısından da özel eğitim kurumlarını çok önemsediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, özel eğitim kurumlarının; eğitimde eşitsizliği azalttığını, fırsat eşitliği sunduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizin geleceğini oluşturacak, bugünün gençlerinin yetiştirilmesinde, özel eğitim kurumları olarak kendimizde sorumluluk hissediyoruz. Ülkemizin muasır medeniyet seviyesine ulaşmasında en çok ihtiyaç duyduğumuz alan beşeri sermayedir. Bu beşeri sermayeyi de, nitelikli bir ilk, orta ve mesleki eğitimden geçmiş gençlerimiz oluşturur. İşte biz bu vizyonla özel eğitim kurumları olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Teorik eğitimin pratik eğitimle yoğurulmasına özel önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, öğretmenler, öğrenciler, mezunlar ve iş dünyası temsilcileriyle, eğitim kurumlarının açık inovasyon merkezleri haline getirilmesini istedi. Sanayide, ticarette ve tarımda yaşanan sıkıntıları buralarda çözmek gerektiğine dikkat çeken TOBB Başkanı, “Buna ilave olarak, eğitim kurumlarını birer girişimcilik merkezi haline getirmeliyiz. Zira daha zengin daha müreffeh bir Türkiye için bizim daha çok girişimciye ihtiyacımız var. Bunu sağlayacak ilk platformlar da, üniversite öncesinde ilk, orta ve mesleki eğitim kurumlarıdır. Bunları sağladığımızda, ülkemizde nitelikli eleman sorunu kalmayacak” diye konuştu.
Özel öğretim kuruluşları için hazırlanan taslak sektörün görüşüne açılacak
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise, özel öğretim kuruluşlarında yaşanan sıkıntılarla ilgili alınacak yeni tedbirleri sektörle konuşarak, danışarak, tartışarak hayata geçirebileceklerini, bu konuda hazırlanan taslak dosyayı birkaç hafta içinde sektörün görüşüne açacaklarını bildirdi.
Türkiye’deki 53 sektörün tamamıyla tek tek görüşüp, çalıştaylar yaptıklarını ve bunun sonucunda da eğitimin ekonomi ve demokrasiyle ilişkisini nasıl daha güçlü bir zemine oturtabileceklerini tartışma fırsatını elde ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, sektörlerin ihtiyaçlarını gözden geçirirken, ithalat, dış ticaret açığı analizi, illerdeki sektörlerin dağılımıyla aynı illerdeki meslek okullarının dağılımı arasında nasıl bir örtüşme olduğu gibi çok sayıda çalışma yürüttüklerini anlattı.
İllerdeki sektörlerle okullardaki bölümler arasındaki örtüşme sağlanamazsa sahici bir ekonomi-eğitim ilişkisinin de kurulamayacağına işaret eden Selçuk, “Bu konuda oldukça düşük bir ilişki söz konusu ama önümüzdeki bir, iki yıl içerisinde çok rahatlıkla yükseltebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.