Bazı bitki ve hayvanlar büyüleyici renklere sahip olabiliyor… Kuşlar, bitkiler ve ağaçların renklerinin nereden geldiğiniz hiç düşündünüz mü?
Doğadaki canlılardaki renklerin oluşmasının 2 ana yolu var; biri renkleri seçici şekilde soğuran pigment maddeleri, diğerleri ise yapısal renk. Yani ışık yansımasını kontrol eden mikrosopik yapılar.
Bilim insanları yeni bir araştırmada, doğadaki en parlak mat yapısal renklerin sadece neden mavi ve yeşil olduğunu belirledi. Çünkü bu renkler, görünür ışık spektrumundaki yapısal renklerin sınırlarında…
Yeni yapılan bir araştırma, en parlak mavi ve yeşil renklerin doğal hayatta nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlamamızı sağlıyor. Çalışma ayrıca, zamanla silinmeyen veya doğaya toksik kimyasallar salmayan canlı, doğa dostu boyaların geliştirilmesi için de önemli.
Araştırma PNAS dergisinde yayınlandı.
Kırmızı renklerin tek kaynağı pigmentler
Yapısal renklerde, yüzeydeki nano ölçekteki çerçeve, renk konusunda belirleyici oluyor. Örneğin tavus kuşu tüylerinde renkler yanar döner özellikte olabiliyor. Farklı ışık ve açılarda, renk ve ton değişiyor. Bunlar düzenli kristal yapıların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.
Diğer yapılarda, düzensiz yapılar nedeniyle değişmeyen mat bir renk elde edilir. Doğada bu durum yalnızca mavi ve yeşil tonlarda gözleniyor. Yeni araştırmanın amacı ise, bunun bahsedilen yapılara bağlı bir sınırlamadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemekti.
Fotonik cam adı verilen yapay malzemelerin kullanıldığı yeni bilgisayar modelinde, kırmızı rengin mat yapısal renklerin sınırını dışında kaldığı belirlendi. Bunun nedeni, görünür ışık spektrumunun uzun dalgaboyu bölgesinin bu tekniklerle yansıtılamaması. Doğadaki tüm parlak kırmızı renk örneklerinin pigmentlerle oluşmasının, hiçbir kırmızı renkte yapısal renk söz konusu olmamasının nedeni bu şekilde açıklanabilir.