Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Başkanı José Graziano da Silva, okyanus ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir gelişimini amaçlayan ‘mavi ekonomi’ olmadan ‘yeşil ekonomi’den de gerçek anlamda bahsedilemeyeceğini söyledi. Da Silva, balıkçılık ve su kültürü sayesinde dünyada 3 milyar insanın hayvansal protein ihtiyacının %15’ini karşıladığını, ayrıca bu iş kollarından 200 milyon kişinin geçimini sağladığını belirtti. Bunun yanında okyanusların insanlar tarafından atmosfere salınan karbondioksitin %25’inden fazlasını da ortadan kaldırdığını dile getirdi.
Samoa’nın başkentinde düzenlenen 10uncu FAO Güney Batı Pasifik Tarım Bakanları Toplantısı’nda konuşan da Silva, iklim değişikliğinin açlık gibi bir ölüm kalım meselesi haline geldiğini aktardı. Güney Batı Pasifik bölgesi dünyanın %15’lik bölümünü kapsayan, fırtına, sel, susuzluk gibi birçok tehlikeye açık 2.000 kadar ada ve atolden oluşuyor.
Dünyanın açlıkla savaş konusunda büyük ilerleme sağladığını kaydeden Graziano da Silva, buna rağmen hem gıda güvencesi ve beslenme kalitesinin geliştirilmesi, hem de 2015’te dünyadaki aç nüfus oranının yarıya indirilmesini amaçlayan Milenyum Gelişim Hedefi’ne ulaşılabilmesi için daha yapılması gereken çok şey olduğunun altını çizdi.
Gıdahattı.com/12.04.2013