Yapılan çalışmalarda lazerli kanal tedavisi yönteminin, diş kökünün derinlerinde hapsolmuş mikroorganizmalar üzerinde antibakteriyel etki gösteriyor. Endodonti Uzmanı Doç. Dr. Dilara Arslan, lazerli kanal tedavisinin klasik yöntemlere göre daha etkili olduğunu ifade etti.
Araştırmalar sonucunda, bazı mikroorganizmaların, diş içinde kullanılan solüsyonların uzanamadığı derinliklerde yaşayabildiklerinin görüldüğünü vurgulayan Endodonti Uzmanı Doç. Dr. Dilara Arslan, “Bilindiği gibi diş kökleri uca doğru incelen bir formdadır ve bizlerin en uca kadar kimyasal solüsyonları ulaştırmamız her zaman mümkün olmaz.
En karmaşık yapı en uçtur ve başarısızlık buradaki bakterilerin yaşama oranlarına bağlıdır. Lazer ışınlarının, kök kanalına taşınmasını sağlayan fiber optik kabloların ve çeşitli özel kök şekline uygun uç dizaynların geliştirilmesiyle lazer ışınları bu başarısızlıkların önüne geçecek” dedi.
“Enfeksiyon ihmal edilmemeli”
Kanal tedavisinin uygulandığı zamanlar hakkında bilgi veren ve enfeksiyonun ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Arslan, “Mevcut enfeksiyon, hastanın ilgili dişinden başlayıp daha yaygın bölgelere yayılan ağrı, şişlik, o dişle yemek yiyememe ve ağızda kötü koku gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Bu belirti süreçleri hissedilmeden evre değiştiren enfeksiyon ihmal edilecek ve kronik bir şekilde ilerleyerek, çekilen kontrol radyograflarında görülen kemik harabiyetleri ile tespit edilebilecektir. Her iki durumda da hastalarımızı diş çekimi olmaksızın eski konforlu hayatına döndürmek amacıyla kanal tedavisi uygulamalarını tercih ediyoruz.” dedi.
“Hedefimiz dişin iç yapısına yayılan mikroorganizmalara ulaşmak”
Kanal tedavisi uygulamalarında dezenfekte edici kimyasal ilaç olarak çeşitli sıvı materyaller kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Arslan, “Hedefimiz dişin iç yapısına yayılan tüm mikroorganizmalara ulaşmak. Bu sıvı materyaller, dikkatli kullanılmadıklarında kök dışına taşarlarsa biyolojik olarak zarar verici etkileri olur.
Ayrıca tadı ve kokusunun kötü olması, el aletlerinde aşınmalara sebep olması, alerjik reaksiyonlara yol açabilmesi gibi yan etkileri olsa da bu solüsyonlar bizim vazgeçilmezlerimiz” ifadelerinde bulundu.
Kanal tedavisi nedir?
Çürük gibi dişin iç kısmında bulunan sinirlerin fazla zarar görmesi nedeniyle uygulanan bir tedavi yöntemi. Kanal tedavisinde, dişlerde oluşan iltihaplı sinirlerin temizlenir ve diş köklerinin içindeki kanalların düzeltilip mikroorganizmalardan temizlenir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Dişin durumuna göre bir yada birkaç seans sürebilen kanal tedavisi, dişlerin uyuşturularak, çürüklerin temizlenmesi ile başlanır. Röntgen çekilerek, kanalın uzunluğu bulunur. Pulpa dokusu yani kök kanalının dokusu temizlenir ve kökler şekillendirilir. Kanallar bakterilerden temizlendikten sonra, uygun dokular ile boşaltılan kısım doldurulur.