Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve benzeri uluslararası yapılanmaların küresel ölçekte ticaretin artması ve daha adil koşullarda ticaret yapılmasına yönelik düzenleyici hükümlerine rağmen, ülkelerin uyguladığı koruma önlemleri, küresel ticareti zorluyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, küresel ticarette korumacı uygulamaların mevcut durumunu inceleyen bir rapor yayımladı.
Küresel ticarette korumacı eğilimlerin sürdüğü belirtilen AB Komisyonu raporunda, incelenen 31 ülkenin geçen 18 aylık raporlama döneminde toplam 200 yeni korumacı önlem uygulamaya başladığına dikkat çekildi. Böylece söz konusu ülkelerin hâlihazırda uygulamakta oldukları korumacı önlem sayısının 1.000’in üzerine çıktığına işaret edildi.
Rusya ithal ikamesi politikası izliyor
Korumacılığa yönelik ticaret engelleri arasında bazı ürünlerin yasaklanması, ithalat ve ihracata konulan vergiler ve lisans uygulamaları ilk sıralarda yer alıyor. Bu uygulamalara ek olarak hizmet ticaretini ve kamu alımlarına dışarıdan katılımı engelleyen iç düzenlemelerin de sıklıkla başvurulan uygulamalar arasında yer aldığına vurgu yapılan rapordaki bazı tespitler şöyle:
Çin Hükümeti uygulamaya koyduğu ticaret önlemlerini ulusal güvenlik gerekçelerine (özellikle siber güvenlik) dayandırmakta, kamu alımlarına erişim ve doğrudan yabancı yatırımlarda bu gerekçelerle sınırlandırmaya gidilmektedir.
Rusya ithal ikamesi politikası izlemekte ve teknik düzenlemeler, sağlık ve bitki sağlığı kuralları, gümrük uygulamalarının yanı sıra sübvansiyon uygulamalarıyla yerel yatırımlar ve yerel içerik lehine yönlendirme yapmaktadır.
Hindistan’da bilgi ve iletişim teknolojileri de dâhil olmak üzere birçok üründe ithalat vergisi artırılmıştır, patent koruması yeterli düzeyde etkin olmamaktadır.
Bazı ülkelerin çelik ithalatına uyguladıkları oransallıktan uzak kısıtlamalar, hâlihazırda güçlüklerle karşı karşıya olan küresel piyasaların üretim fazlalığı nedeniyle daha da olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
Hammaddeler ve enerji ile ilgili ürünler en çok ihracat kısıtlamalarından etkilenirken, bilgi ve iletişim ürünleri ise yerel içerikle üretim, sertifikalandırma, verilerin yerel olarak depolanması zorunluluğu getirilmesi gibi kısıtlamalar kapsamında yer almaktadır.
Küresel ticarette kısıtlayıcı önlemler en çok gelişmekte olan ülkeler tarafından uygulanmaktadır; bununla birlikte bazı G20 ülkeleri de dâhil olmak üzere gelişmiş ülkelerin de koruyucu önlemler uygulamaya koyduğu görülmektedir.