Yayınlanan yeni bir rapora göre geçtiğimiz yıllarda hızlı bir büyüme gösteren küresel peynir piyasası 2019 yılına kadar 100 milyar dolar değere ulaşacak.
Transparency Market Research firmasının hazırladığı “Küresel Peynir Piyasası – Endüstriyel Analiz, Boyut, Hisse, Büyüme, Trendler ve Öngörüler 2013-2019” adlı rapora göre 2012 yılında 79,5 milyar dolar değere sahip olan piyasa 2019 yılında 105,1 milyar dolar değere çıkacak. Yıllık büyüme oranının ise %4,4 olması bekleniyor.
Fast food büyümeyi güçlendiriyor
Transparency Market Research firması analistlerine göre peynirin dünya çapındaki popülerliğinin artmasının altında yatan en önemli etken fast food piyasası. Analistlere göre bu fast food furyası peynir fiyatlarının yakın gelecekte normal değerlerine yükselmesini sağlayabilir.
Rapora göre fast food kaynaklı artışın yanında tüketicilerin kaliteli ve pahalı peynir ürünlerine olan ilgilerinin artması ve bu tür ürünleri alabilecek gelirlerinin olması da piyasanın son birkaç yılda dengelenmesinde yardımcı olmuştur.
Peynir piyasasının değerinin artışının önüne geçebilecek bir engel olarak ise peynir ürünlerinin kısa raf ömürleridir. En kısa raf ömrüne sahip olan ricotta ve benzeri yumuşak ve olgunlaşmamış peynirler en fazla iki ila dört haftalık ömre sahip olurken, parmesan gibi sert peynirlerin ömrü yedi ila dokuz aya kadar çıkabiliyor. İşlenmiş peynirler ise 1 yıla kadar bozulmadan saklanabiliyor.
Herr ne kadar işlenmemiş peynirler piyasa lideri olarak ilk sıradaki yerini korusa da, fast food sektörünün büyümesi sonucunda sektörde yoğun olarak kullanılan işlenmiş peynirler gelecekte bu sıralamayı sarsacak gibi görünüyor.
Bölgesel artışlar
Çin, Güney Kore ve Brezilya gibi ülkelerde şehirleşmelerin artması sonucunda bu bölgelerin peynir tüketiminde artış yaşanmış ancak bu artış piyasadaki büyük oyuncuların yerini değiştirmeye yeterli olmamıştır.
Araştırma firmasının verilerine göre Avrupa küresel peynir piyasasının %38,8 payına sahip olurken, bunu %32,7 ile Kuzey Amerika yakından takip ediyor. Rapora göre Avrupa dünyanın en büyük piyasası olurken, en fazla üretim ise Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşmekte.
Rapora göre inceleme dönemi içerisinde en fazla büyüme ise yıllık %7,9’luk büyüme ile Asya Pasifik bölgesinde gerçekleşecek.