İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, yayınladığı raporla, küresel gelir adaletsizliği konusunda 2017’de değişen bir şey olmadığını ortaya koydu. Rapora göre, geçen yıl toplam küresel servetin yüzde 82’sine, dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi sahip oldu.
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın küresel gelir adaletsizliği konusundaki belirlemelerine göre, geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82’lik bölümü, en zengin yüzde 1’lik kesimin oldu.
Dünyanın en yoksul yüzde 50’lik kesimi ise yaratılan küresel servetten herhangi bir pay alamadı.
İngiliz yardım kuruluşuna göre ortaya çıkan sonuçlar, küresel ekonomik sistemin başarısızlığının işareti.
Oxfam’a göre, vergiden kaçınma, şirketlerin siyaset üzerinde artan etkisi, işçi haklarının uğradığı erozyon ve kemer sıkma politikaları küresel gelir adaletsizliğindeki uçurumun derinleşmesinde başlıca nedenler olarak öne çıkıyor.
“Kabul edilemez bir durum”
İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın 2017 yılı başında açıkladığı bir önceki raporda, dünya nüfusunun yarısının servetinin 8 kişinin elinde olduğu bilgisine yer verilmişti.
Kuruluş, yeni raporda, geçen yılın raporundaki sayıyı, güncel verilerle yapılan yeni hesaplamalar doğrultusunda 61 olarak revize ederken, bu yıl söz konusu sayıyı 42 olarak açıkladı.
Raporun bulgularına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Oxfam Direktörü Mark Goldring, raporla ortaya çıkan tablonun “kabul edilemez” olduğunu söyledi.
Milyarderlikte de erkek egemen dünya!
Yeni raporunda dünyada toplam dolar milyarderi sayısını 2 bin 43 olarak açıklayan Oxfam, her 10 milyarderden 9’unun da erkek olduğunun altını çizerek, kadın-erkek gelir adaletsizliğine dikkat çekti.
Rapora göre, kadın-erkek gelir adaletsizliği oranı yüzde 23 ve bu oranın sıfırlanması için sağlanan iyileşmelerle ancak 217 yıl sonra adaletsizlik giderilebilecek.
Küresel gelir adaletsizliğinin giderilmesine yönelik önerilerde de bulunan Oxfam, dünyanın en zengin yüzde 10’luk kesiminin toplam servetinin en fakir yüzde 40’lık kesimin gelirini aşmaması için hükümetlerin aktif olarak çaba göstermesi gerektiğinin altını çiziyor.