Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısı’nda bir araya gelen ve “büyüme için adım atma” zamanı olduğunu söyleyen dünya liderleri, dünya gıda sisteminin verimliliği ve sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi için çabaların artırılması çağrısında bulundu.
Bu yıl 43’üncüsü düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu, 22-27 Ocak 2013 tarihleri arasında İsviçre’nin kayak merkezi Davos’ta gerçekleştirildi. Bu yılki ana teması ‘’Dirençli dinamizm’’ seçilen foruma yaklaşık 50 devlet ve hükümet başkanı, 350’den fazla bakan ve hükümet temsilcisi, G-20 ve G-8 gruplarının başkanlıkları ve BRIC ülkeleri ile birçok uluslararası organizasyonun başkanları da katıldı. Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, farklı oturumlara konuşmacı olarak katılan isimler oldu. İş dünyasından ise Güler Sabancı, Ferit Şahenk, Ahmet Çalık, Cüneyd Zapsu, Tuncay Özilhan ve Arzuhan Doğan Yalçındağ gibi isimler yer aldı.
Coca Cola CEO’su Muhtar Kent’le birlikte, Embraer, Dow Chemical Company, Toshiba, UBS ve Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün başkanlarının ev sahipliği yaptığı forumun en önemli gündem maddelerinden birini küresel gıda güvenliği oluşturdu. Dünya liderleri, dünya gıda sisteminin verimliliği ve sürdürülebilirliğinin geliştirilmesi için çabaların artırılması çağrısında bulundu.
Dünya Ekonomik Forumu, bu yıl gıda güvenliği, beslenme ve tarımla ilgili 12 oturuma ev sahipliği yaptı. Forum’un yöneticisi Sarita Nayyar, daha güçlü bir küresel gıda sistemi yaratmak için tüm paydaşlara erişme konusunda kararlı olduklarını söyledi. Nayyar, ortaklık çabalarına yatırım, yenilikçilik ve işlevsellik kazandırılması için özel sektöre ulaşılmasının bu noktada önemli yer tuttuğunu ekledi.
Tarım için Yeni Vizyon
Dünya Ekonomik Forumu’nun geçtiğimiz yıllarda ortaya koyduğu Tarım için Yeni Vizyon girişimi üzerinden faaliyet gösteren 250’den fazla organizasyon 2012 yılında, sürdürülebilir gıda üretiminin iyileştirilmesi, Afrika, Asya ve Latin Amerika’da 11 ülkedeki çiftçiler için fırsatlar geliştirilmesi için ortak bir çalışma içine girdiler. Tüm bu faaliyetler, önümüzdeki üç beş yıl içerisinde 12 milyondan fazla küçük çiftçiyi etkileyecek.
Davos’ta oluşturulan ve “Tarım için Yeni Vizyona Erişmek: Yeni Aksiyon Modelleri” başlığını taşıyan yeni bir rapor, 11 ülkede bugüne kadar sağlanan ilerlemeleri değerlendiriyor ve gelişmenin devamını sağlayacak adımlar konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Çevresel sürdürülebilirliği güçlendirmek, finansa erişimi yaygınlaştırmak, paydaşların katılımını fazlalaştırmak ve yerel kapasite artırımına yatırım yapmak kilit önerilerden bazıları.
Forumda konuşan Vietnam Tarım ve Kırsal Gelişim Bakanı Cao Duc Phat, Tarım için Yeni Vizyon girişimi sayesinde küçük çiftçilere yeni ortaklıklar ve fırsatlar yarattıklarını söyledi. Girişim, kamu ve özel sektörden 30 organizasyonun beraberliğinden oluşan ve Vietnam’ın ulusal tarım planında öncelikli beş çeşit tarım ürününe yatırım ve inovasyon konusuna odaklanan bir çalışma grubunun oluşturulması ve desteklenmesini sağladı. Çalışma grubu, sürdürülebilir üretimi ve gelirleri iyileştirmek üzere küçük çiftçileri eğitecek, finans ve iş sağlayacak projeleri hayata geçiriyor.
Syngenta CEO’su Michael Mack de Tarım için Yeni Vizyon’un paydaşların çabalarını sürdürülebilir tarımsal büyümeye ulaşmaya yönlendirdiğini, bunun sonucunda şirketinin ülke liderleri ile koordinasyon içerisinde önemli yeni yatırımlar ve ortaklıklar geliştirdiğini belirtti.
Sekiz Afrika ülkesi ise Tarım için Yeni Vizyon ortakları ile Afrika Birliği, NEPAD ve Dünya Ekonomik Forumu’nun birlikteliğinden oluşan Grow Africa (Afrika’yı Büyüt) projesi üzerinden çalışmakta. Afrika ve dünya liderleri, Davos’ta 2012 yılında kararlaştırılan 3 milyar dolardan fazla özel sektör yatırımının hayata geçirilmesini de görüştüler.
Malawi’deki Ulusal Küçük Çiftçiler Birliği CEO’su ve Davos oturumlarına katılan sayılı çiftçi liderinden biri olan Dyborn Chibonga, küçük çiftçilerin Afrika’nın gıda güvenliğinin ön cephesinde yer aldığını belirterek özel sektör ve diğer ortaklarla birlikte çalışılarak pazara, finansa, teknolojiye ve bilgiye erişimin iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Tarım için Yeni Vizyon ortaklığı, paydaşların ülkelerin ulusal tarım planlarında tanımlanan önceliklere yatırım ve çabalarını koordine ediyor. Ortaklıklar ulusal ve bölgesel yönetimleri, küresel ve yerel şirketleri, çiftçi birlikleri ve sivil toplum örgütlerini, uluslararası organizasyonlar ve bağışçıları ve araştırma enstitülerini bir araya getiriyor.