Koronavirüs salgınının etkilerine karşı önlemler içeren kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla işten çıkarmalar 3 ay yasaklandı, işverenlere çalışanlarını 3 ay ücretsiz izne çıkarma hakkı tanındı. Ücretsiz izne çıkarılanlara aylık bin 177 TL nakit desteği verilecek. Kanuna eklenen madde ile kurulacak Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı yapanlar ve stokçulara 10 bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası verebilecek.
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan 7244 Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından 17 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Torba kanun neler içeriyor?
İşten çıkarmaların 3 ay süreyle yasaklanması, işverenlere çalışanlarını 3 aya kadar ücretsiz izne çıkarma hakkı tanınması, ücretsiz izne çıkartılanlara işsizlik sigortasından aylık bin 177 TL nakit desteği verilmesini öngören kanundaki bazı önemli düzenlemeler şöyle:
-Devlete ait üniversitelerin tıp fakülteleri ve diş hekimliği fakültelerine Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden ek kaynak aktarılabilecek.
-Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki engelli bakım merkezlerinde ve huzurevlerinde, Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca aranan gelir ölçütleri ile ağır engellilik şartı üç ay süreyle dikkate alınmaksızın, yaşlılara ve engellilere hizmet verilecek.
-Kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iş yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde yapılan başvurular, uygunluk tespitleri hariç, başvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacak.
Ücretsiz izne ayrılanlara bin 177 TL aylık nakdi destek
-İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15 Mart 2020’den sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar günlük 39,24 TL (damga vergisi düşüldükten sonra aylık bin 177 TL) nakdi ücret desteği verilecek.
-Nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak ve ödenen nakdi ücret desteği kanuni faizi ile işverenden tahsil edilecek.
-Nakdi ücret desteğinden yararlananlar kapsam dışında iseler genel sağlık sigortalısı sayılacak ve genel sağlık sigortasına ilişkin primler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
-Kovid-19 nedeniyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecek. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile tahsil edilecek.
-Dernek, kooperatif ve Tarımsal Üretici Birlikleri genel kurul toplantıları 31 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelenecek. Bu süre, ilgili bakanlarca 3 aya kadar uzatılabilecek.
Fahiş fiyat için Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu
Kanunun sürprizi ise teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde eklenen maddeyle, “Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu” oluşturulması oldu.
Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı gibi bakanlık temsilcileri ve TOBB, TESK gibi kurumların temsilcilerinden toplam 13 üyeli olacak kurul, salt çoğunlukla karar alacak. Kurul, tarafından fahiş fiyat artışı yapanlar ve stokçulara 10 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza verilebilecek.
Maddelerin geçerlilik tarihleri
Kanunun,
2 nci maddesinin birinci fıkrasının dernek, kooperatif, tarımsal üretici birlikleri genel kurul toplantılarının ertelenmesine ilişkin bentleri ile Ar-Ge ve tasarım merkezleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerine ilişkin bentleri 10/3/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
Koronavirüs sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularına ilişkin 8 inci maddesi 29/2/2020 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
Diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.