Kanada’da koronavirüs salgınına karşı alınan önlemler sonucu gıda hizmet sektöründe 800 bin kişi işsiz kalırken, hükümet gıda bankalarına 100 milyon dolar yardım kararı aldı.
Kanada’da yayımlanan Ottawa Citizen Gazetesi’ndeki bir haberde, Mart ayında yapılan bir anketin sonuçlarına dayalı olarak Kanada Restoranlar Birliği’nin açıklamasına yer verildi.
Habere göre, COVID-19 salgını nedeniyle gıda hizmet sektöründe 21 bini Başkent Ottawa’da, 300 bini Ontario eyaletinde olmak üzere, Kanada genelinde 800 bin civarında istihdam kaybı oldu. Restoranlar bir yıl öncesine göre, ortalama %63 daha az personelle faaliyetlerini sürdürürken, mevcut koşulların iyileşmemesi halinde, ulusal ölçekte 10 restorandan 7’sinin personel sayısında ya da çalışma saatlerinde daha fazla azaltmaya gitmesi, yaklaşık %10’unun tamamen faaliyetlerini durdurmayı, %18’inin de bir ay içinde faaliyetlerini durdurmayı planladıkları belirtildi.
Gıda bankalarına 100 milyon dolarlık yardım kararı
CBC News’in haberine göre, gıda güvenliği uzmanları, COVID-19 salgını nedeniyle gıda ürünlerinin fiyatlarının yükseleceği, bazı gıda ürünlerinin tedarikinde sıkıntı yaşanacağı ve bu durumda özellikle dar gelirli kişilerin yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya kalacakları konusunda uyarıda bulunuyor. Son zamanlarda Kanada’da gıda bankalarına yönelik talebin artış kaydettiği ancak bağışların ve gönüllü çalışanların sayısında düşüş yaşandığı belirtilen haberde, uyarıları dikkate alan federal hükümetin, Kanada genelinde faaliyet gösteren gıda bankalarına yönelik 100 milyon dolarlık yardım yapma kararı aldığı kaydedildi.
Kanadalı çiftçiler yabancı mevsimlik işçileri bekliyor
Yine CBC News’deki bir haberde, Kanada Hükümetinin 27 Mart’ta geçici yabancı işçilerin Kanada’ya girmelerine yönelik kısıtlamayı kaldırdığı anımsatıldı. Ancak Kanada’ya giren yabancı işçilerin de, yurtdışından ülkeye dönen Kanadalılar gibi, ülkeye girdikleri andan itibaren 14 gün boyunca karantinada kalmaları, aynı zaman hasatta çalışacak mevsimlik tarım işçilerinin de Kanada’ya gelmeden önce kendi ülkelerinden sağlık belgesi almaları gerekiyor.
Haberde, Kanada’ya her yıl Meksika ve Jamaika gibi ülkelerden on binlerce tarım işçisi geldiği, ancak koronavirüs nedeniyle pek çok sınır kapalı olduğu ve ticari hava yolu ulaşımında da aksaklıklar yaşandığı için, işçilerin gelişinin hasat sezonuna yetişip yetişmeyecekleri bilinmediğinden, Kanadalı çiftçilerin bu durum karşısında son derece endişelendikleri ifade edildi.