Koronavirüs pandemiği hayatımızı ve ekonomiyi alt üst ederken, virüsün yayılmasını önlemeye yönelik girişimler akla gelmeyecek bazı konularda işe yarıyor. Koronavirüs karantinaları nedeniyle dünya artık daha az hareket ediyor.
Deprem ve benzeri araştırmalar için yer kabuğunun titreşimlerini takip eden uzmanlar, arka plandaki gürültünün azaldığını ifade ediyor. Bunun nedeni taşımacılık ağının ve diğer insan aktivitelerinin durması olarak görülüyor.
Bu durum daha küçük yer sarsıntılarının belirlenmesi, volkanik ve diğer sismik aktivitelerin izlenmesi için bulunmaz bir fırsat oluşturuyor. Uzmanlar gürültüde bu düzeyde bir azalmanın sadece Noel zamanında kısa bir süre yaşandığını söylüyor.
Koronavirüs yasakları gürültüyü azalttı
Depremler gibi doğal olayların gibi, taşıtlar ve endüstriyel makineler de dünyanın kabuğunu hareket ettiriyor. Farklı kaynakların oluşturduğu titreşimler ufak olsa da bunlar birleştiğinde arka planda bir gürültü yaratıyorlar. Bu da yer kabuğunun titreşimlerini inceleyen sismologların benzer frekanslarda oluşan diğer sinyalleri ayırt etmesini engelliyor.
Uzmanlar, daha az gürültü sayesinde artçı depremlerin belirlenmesinin daha kolaylaştığını ifade ediyor. Diğer yandan insanlar tarafından oluşturulan gürültünün koronavirüs önlemleri sayesinde kesilmesi, okyanus dalgalarının çarpması gibi doğal gürültüler yoluyla yer kabuğunun incelenmesini de kolaylaştırıyor.
Nature sitesindeki habere göre volkanik aktiviteler ve deniz altındaki tablalardaki değişiklikler gibi olaylar bu doğal dalgaların hızını etkiliyor, bu da bu olayları inceleyen araştırmacıların daha kesin sonuçlar almasına olanak sağlıyor.